Opinió

LA GALERIA

Enllaçar la Casa Pastors i el Museu d'Història

El fons Santos Torroella fins ara no s'ha pogut veure; en canvi, es va anunciar que algunes de les obres s'exposaran al Reina Sofia

En el balanç cultural de les comarques gironines que publicàvem dilluns es recollien els grans esdeveniments del 2015 i se n'apuntaven alguns dels que ens acompanyaran el 2016. A banda dels recurrents festivals de música d'estiu i de Temporada Alta, que l'any en què entrem arribarà a la 25a edició, destaca pel seu impacte mediàtic el rodatge de tres pel·lícules i el de Joc de trons, la sèrie que acabarà de posar la ciutat de Girona en el mapa d'atracció turística. En el resum de l'exercici que acomiadem hem de recordar alguns personatges que ens han deixat, com ara els artistes Paco Torres Monsó, Mercè Huerta i Antoni Pitxot, i l'activista cultural Natàlia Molero. En el repàs s'incidia en l'exposició dedicada a l'Enric Marquès, mort el 1994, un dels artistes gironins més interessants del segle XX, també per la seva faceta d'agitador cultural. L'obra de l'Enric es va mostrar a la Casa Pastors, l'anunciat futur museu d'art modern i contemporani de Girona. Tot i que fa mesos que es dóna per feta la completa adquisició del fons de Rafael i Maria Teresa Santos Torroella, i que ja fa tres exercicis que s'hi destinen partides pressupostàries, no s'ha convocat cap acte públic per explicar l'operació, la qual cosa no deixa de ser sorprenent després de l'enrenou polític que va generar la compra d'aquest fons artístic i documental. En aquest sentit, la política comunicativa de l'Ajuntament per a assumptes culturals a vegades és desconcertant. El fons Santos Torroella fins ara no s'ha pogut veure; en canvi, es va anunciar que algunes de les obres que en formen part es mostraran en una exposició al Reina Sofia de Madrid (!). Tanmateix, en el pressupost per al 2016 hi ha una partida de més de 600.000 euros per a expropiacions, en bona part per a la pujada de Sant Feliu, per adquirir peces de dues finques que permetrien l'enllaç de la Casa Pastors amb el Museu d'Història, un vell projecte de l'Ajuntament socialista que té molt de sentit, ja que en sortiria una galeria de visita obligada per a tothom que volgués conèixer el cor de Girona. Ara bé, mentrestant, si es vol avançar en línia recta, és urgent trobar finançament per rehabilitar l'antiga Audiència i transformar-la en un museu amb cara i ulls, i amb el temps que vivim no sembla una feina fàcil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia