Opinió

Tribuna

Risc d'un Ebre radioactiu

“Garoña, Ascó i Vandellós farien més mal a l'Ebre que el PHN

El lobby nuclear, liderat pel Fórum Atómico Español i la patronal elèctrica Unesa, està aconseguint el seu objectiu: silenciar el risc nuclear a la conca de l'Ebre als mitjans de comunicació i en el nou arc parlamentari: del PP fins a Podemos. Es més, està utilitzant el Consejo de Seguridad Nuclear, dominat pels nucleòcrates, per intentar reobrir la central de Garoña, ubicada a la capçalera de la conca, i de retruc aconseguir que el Govern central autoritzi allargar la vida del parc nuclear fins a 60 anys el que comportaria un benefici net per les elèctriques de 37.000 milions, equivalent a cinc reactors (el cost actual d'un reactor es valora entre 6.000 i 7.000 milions d'euros segons el Club de l'Economia de Le Monde). Els 50 milions anuals que cobraria la Generalitat de l'impost nuclears són ridículs si els comparem amb els beneficis que obtindrien les elèctriques.

Durant la mobilització contra el Pla Hidrològic del 7 de febrer a Amposta no vaig escoltar cap intervenció ni cap referència al risc nuclear que afecta a l'Ebre i al seu delta; ni de part dels partits polítics participants, ni de l'ANC, ni de la Plataforma en defensa de l'Ebre (tot i que em consta la posició antinuclear dels seus portaveus). Soms conscients tots plegats que el perill més greu pel futur de les terres de l'Ebre és el funcionament de Garoña, Ascó i Vandellòs? Si es vol sotmetre a consulta el BCN World no és més urgent proposar-la sobre el futur de les nuclears?

En cas d'accident nuclear greu, del nivell 6 o 7, probabilitat que va augmentant a mesura que els reactors s'envelleixen, la radioactivitat es dispersaria en funció dels vents dominants a tota la conca (on es produeix el 32% de l'energia nuclear espanyola) enverinant els regadius i els conreus. No oblidem algunes dades significatives i actuals d'aquest risc: el sistema de refrigeració d'Ascó vaporitza més de 3 m3 d'aigua del riu cada 1.000 kWh generats (un total de 50 hm3 en un any!). En funcionament normal emet a l'aigua i a l'aire, entre altres elements radioactius, triti (un isòtop de l'hidrogen) amb una radioactivitat de l'ordre de 100 bilions de becquerels cada any. Fins i tot anàlisis dels llods del riu i de les algues mostren la petjada radioactiva dels abocaments “autoritzats” administrativament.

Un “Txernòbil” o un “Fukushima” a l'Ebre destruiria tota esperança d'un Estat català ecològic i arruïnaria el turisme, l'agricultura i la pesca de Tarragona. I no vull pensar en el risc d'un sabotatge terrorista com el que recentment ha detectat l'Agència Federal de Control Nuclear belga a la central de Doel. El pacte de governabilitat entre Junts pel Sí i la CUP no hauria de tancar els ulls davant d'aquest immens risc, amb efectes sobre l'entorn superiors als del Pla Hidrològic que se´ns vol imposar. O reaccionem a temps o el lobby nuclear espanyol esdevindrà més poderós del que ja va ser durant el franquisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia