Opinió

Desclot

Vitòria, Montejurra...

Rivera ven
la teoria de
la transició exemplar; li falta memòria històrica

Al ple de la fallida investidura de Pedro Sánchez –Pere el Breu– Albert Rivera va fer esment i memòria d'Adolfo Suárez. El líder de Ciutadans se'n va proclamar hereu i va recuperar la teoria interessada d'una transició “exemplar”. Va ser “exemplar” la transició, que alguns volen amb majúscula? Ahir va fer quaranta anys de la massacre de Vitòria. Els novençans poden acudir a sant Google per fer-se'n una idea aproximada. En una jornada de vaga, el 3 de març de 1976, la Policía Armada, fent honor a l'adjectiu, va encerclar l'església de Sant Francesc d'Assís, on s'havien tancat centenars de treballadors, va llançar pots de fum a l'interior i va rematar la fugida en tromba dels assistents a trets. Cinc morts i cent cinquanta ferits.
En les converses entre els responsables de l'acció –coneguts eufemísticament com a Charlie, J-1, J-2 i J-3– es reconeix explícitament el saldo de l'operació: “Això ha estat una massacre.” Manuel Fraga ocupava la cartera d'Interior i Rodolfo Martín Villa, la de Relacions Sindicals. Després de Vitòria va venir, el 9 de maig del 1976, Montejurra –l'Estat contra el Partit Carlí–; més tard, la matança d'Atocha; el cas Scala –l'Estat contra la CNT–. Morts i més morts. A l'altre costat, els atemptats i els assassinats d'ETA i el Grapo. I encara molt més tard, el 23-F, el pacte del capó, la Loapa i la liquidació del somni autonomista. Això també va ser la transició. Arias Navarro, Suárez, Calvo Sotelo i Joan CarlesI. Senyor Rivera, si us plau, memòria històrica. De res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia