Opinió

LA GALERIA

Botifarra!

‘Butifarra!' era una publicació que es va crear com una eina de servei dels barris i dels moviments populars que lluitaven per la democràcia

Dimecres passat em van dir feixista reiteradament. No me'n sé avenir, que avui es pugui utilitzar tan frívolament un mot relacionat amb una ideologia que sempre he abominat. Anava a una assemblea del Col·legi de Periodistes, a la rambla de Catalunya de Barcelona, i al davant hi havia una protesta d'un grup de treballadors dels quioscos que gestiona el col·legi. Vaig recollir el fullet informatiu que em van donar i quan em disposava a entrar dos individus em van barrar el pas. Jo me'ls miro i els dic: “Em deixeu passar?”, i inclino el muscle per entrar de costat ja que de dret no podia entrar i passo, i un dels dos vaguistes em comença a cridar “fascista” (en castellà) repetidament i replico que només vull entrar a casa. Ells ignoraven si anava a l'assemblea, ja que és un edifici amb molts altres pisos, però em va quedar una cara d'incredulitat de la qual a hores d'ara no m'he refet. I saben què els dic? Que aquest individu en concret, a més d'una lliçó de civisme, es mereix una gran botifarra!

I de Butifarra! els volia parlar. Era una publicació en forma de còmic que es va editar a Barcelona, sobretot, entre el 1975 i el 1979 i que es va crear com una eina de servei dels barris i dels moviments populars que lluitaven per la democràcia i ja reclamaven justícia social, que a vegades sembla que aquesta sigui una reivindicació sorgida del 15-M i Podem. Les associacions de veïns van esdevenir fonamentals en la vertebració dels barris i van ser el caliu d'on van sortir molts dels primers regidors democràtics de les esquerres. Ara el col·lectiu Tanta Tinta, format per dibuixants i guionistes de còmics com Alfons López i Pepe Gálvez, es dediquen a organitzar i promoure exposicions com la de Garbancito de la Mancha, que es va poder veure al Museu del Cinema de Girona. Tanta Tinta han volgut aprofitar el 40è aniversari de l'aparició de la revista i han muntat l'exposició Butifarra! El còmic dels barris (1975-1987). És la història de la transició política des d'un punt de vista irreverent, humorístic i àcid, ja que a Butifarra! hi van col·laborar personatges com Francesc Capdevila Max, Miguel Gallardo, Joan Tharrats, Ventura&Nieto, Carlos Azagra, Carlos Giménez, Tha, Toni Batllori, Marika, Jan i els esmentats. L'exposició es pot visitar fins al 27 de maig a la seu de Girona del Col·legi de Periodistes, els matins de dilluns a divendres, i dimecres a la tarda, i sereu molt ben rebuts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia