Opinió

Tribuna

Lothar Späth, un amic

“Antic president de Baden-Württemberg i precursor de l'associació 4 Motors d'Europa, amb Catalunya, Roine-Alps i la Llombardia

Potser avui el nom de Lothar Späth no portarà gaires records als lectors interessats en la política internacional a casa nostra. Lothar Späth, que ens ha deixat fa algunes setmanes, va ser una de les persones que van ajudar durant els anys vuitanta a la projecció exterior de Catalunya des de la seva presidència del land Alemany de Baden-Württemberg. La seva implicació en la constitució de l'associació 4 Motors per a Europa, el 1987, va ser decisiva per a establir una cooperació entre els governs dels quatre territoris que en formaven part, al costat de Baden-Württemberg i Catalunya, també Roine-Alps i la Llombardia. Aquesta col·laboració iniciada aquells anys encara perdura.

Lothar Späth havia nascut a Sigmaringen l'any 1937. Acabada la guerra mundial, va estudiar i treballar a l'administració local i també a l'Escola d'Administració Pública de Baden-Württemberg. L'any 1968 va ser elegit diputat per la CDU al Parlament del land, no deixaria l'escó fins al 1991. L'any 1972 va passar a presidir el seu grup parlamentari, el de la CDU, que governava amb majoria absoluta. Uns anys més tard, el 1978, va ser ministre d'Interior i seguidament, primer ministre.

L'actual president de Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann, del partit dels Verds, i que per primera vegada va aconseguir prendre el govern del land a la CDU, va adreçar fa pocs dies una al·locució en record de l'expresident Späth. El que havia estat el seu adversari polític, els Verds enfrontats a la CDU, va subratllar la tasca de Lothar Späth durant els tretze anys que va presidir el govern del land. La seva preocupació per la modernització i la innovació en el camp de la indústria i la formació dels tècnics. Només una indústria molt tecnificada podria ser competitiva a escala mundial on es troba el mercat dels productes alemanys. Va entendre el repte de la globalització i va crear els instruments necessaris per assegurar unes antenes del land de Baden-Württemberg a moltes parts del món i especialment als Estats Units i al sud-est asiàtic. Va signar protocols de col·laboració amb províncies de la Xina per facilitar-hi la presència d'indústries alemanyes i establir col·laboracions comercials. Va impulsar la creació del Museu de la Tècnica a Mannheim, ciutat veïna de Heidelberg, la de la tradició universitària.

La preocupació per la millora del teixit industrial no li va fer oblidar la preocupació pels assumptes mediambientals, especialment la qualitat de l'aire, de les aigües dels rius i els sistemes de tractament de residus industrials i dels metalls pesats. Va ser un president que va impulsar els assumptes culturals i va donar suport a la promoció de l'art i als creadors artístics.

Kretschmann va destacar també en el seu parlament la dimensió europea de la política de Lothar Späth, una Europa que ha de compartir uns valors comuns que reflecteixin una identitat comuna. Aquesta dimensió europea el va dur a establir unes relacions estretes en el marc dels 4 Motors amb Catalunya, la Llombardia i Roine-Alps, que aquells anys es traduïa amb els presidents Jordi Pujol, Giuseppe Giovenzana i Charles Millon. Una exposició itinerant de presentació pels territoris del 4 Motors es va presentar a Milà, Stuttgart, Barcelona i Lió, era l'any1989. Kretschmanns va cloure la seva intervenció destacant la qualitat de visionari de Lothar Späth.

No voldria acabar aquest escrit sense esmentar un record de Lothar Späth. Fa referència a l'any 1990, dos mesos després de la caiguda del mur de Berlín, el land de Baden-Württemberg va assessorar el desenvolupament democràtic del land de Saxònia a l'antiga Alemanya de l'Est. El president Späth va tenir interès que la delegació del seu land anés acompanyada de representants dels 4 Motors. Va ser una experiència inoblidable parlar a la ciutat de Dresden amb unes persones que iniciaven la vida democràtica després de dues dictadures, la nazi i la comunista, més de 56 anys.

L'any 1991 Lothar Späth va dimitir de la presidència del land i també del seu escó de diputat. Unes denúncies aparegudes en un setmanari de gran ressò li aconsellaren fer-ho. Potser també hi va influir que alguns alts dirigents del seu partit començaven a estar preocupats per les possibles conseqüències dels seus èxits polítics. Va tornar a l'empresa privada i va passar a dirigir Jenoptik a Jena, aquesta empresa formava part del grup Carl Zeiss. Al moment d'acabar aquest escrit la presidència dels 4 Motors acaba de passar de Catalunya a Alvèrnia Roine-Alps. Els motors no s'aturen. Gràcies, president Späth!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia