Opinió

Full de ruta

Les grans diferències

A l'Estat espanyol també
hi va haver una gran depuració de funcionaris, que va anar precedida d'un cop d'estat que també es va planificar amb els peus

Hi ha qui fa temps que mira de buscar paral·lelismes entre Espanya i Turquia. Caram, si són països que no tenen res a veure. Per començar, l'índex de lectura de Turquia encara supera el d'Espanya. Però a Turquia, quan el que publica un diari no agrada al que mana, en aquest cas el senyor Recep Tayyip Erdogan, s'envia la policia a la redacció i es deté tothom que calgui. En canvi, a Espanya, aquestes coses no es fan. Quan algú publica alguna cosa que no agrada, les autoritats es limiten a pressionar els anunciants i els accionistes fins que el director plega.

El que de debò diferencia els dos països és que el govern turc acostuma a tirar pel dret quan alguna cosa li fa destorb, mentre que l'espanyol utilitza altres fórmules, algunes de civilitzades –com la invocació constant a una Constitució que es va escriure sota l'atenta vigilància de l'exèrcit– i d'altres que són de per riure.

Una altra diferència. Ara, Turquia està duent a terme una depuració de funcionaris. No només de la part de l'exèrcit que, presumptament, es va revoltar, sinó també dels que se sospita que no són prou addictes al règim, mestres i professors inclosos. A l'Estat espanyol hi va haver fa temps una gran depuració de funcionaris. Una depuració que va anar precedida d'un cop d'estat igualment planificat amb els peus; però, a diferència de Turquia, va degenerar en una guerra civil que va causar desenes de milers de morts.

I ja finalment, una altra diferència: després del cop d'estat fallit –o no, segons com es miri i segons qui es consideri que el va organitzar– els presumptes màxims responsables van ser detinguts i exposats a la vergonya pública. A Espanya, després del cop d'estat fallit del 23-F –fallit o no, segons com es miri– encara es van firmar pactes a sobre dels capós dels cotxes i es van amagar fets. I, naturalment, els responsables militars no van ser exposats a cap escarni públic. Veuen com Espanya i Turquia són diferents?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia