Opinió

Ara torno

I si tenen raó?

“Els bonobos tenen algunes de les millors virtuts dels éssers humans

Últimament m'ha agafat per escriure aquí sobre fets o oportunitats que, si s'escampessin i impregnessin les relacions humanes a tots nivells, podrien fer que aquest món on vivim fos un lloc una mica millor. Només heu de llegir els diaris cada dia. Deu ser això que em fa fer aquests articles de modesta rebel·lia.

Dit això, hi torno. No és la primera vegada, tampoc, que escric sobre els bonobos (Pan paniscus), aquests primats coneguts perquè tenen una manera de ser assimilable a la millor part dels éssers humans. Se'ls coneix perquè es relacionen practicant el sexe no només amb funcions reproductives, sinó per rebaixar tensions i amb fins amistosos. A més, el practiquen (com només ho fem també els humans) en totes les combinacions possibles entre mascles i femelles. Els bonobos no són agressius i tenen un comportament generós, també amb desconeguts. Els bonobos són incapaços d'abandonar un membre del grup que no es trobi bé o estigui ferit. I també tenen una organització matriarcal i igualitària. Resumidament, tenen la millor part dels humans.

I encara més. L'última referència sobre la vida dels bonobos és un estudi que explica que els bonobos femelles s'organitzen i s'ajunten per mantenir el control quan els mascles es passen de la ratlla, ja sigui assetjant alguna femella jove o s'engoril·len massa (per parlar en termes adients). En les observacions dels investigadors, el cent per cent de les vegades que es van ajuntar unes quantes femelles per aturar un mascle embravit, van sortir victorioses. No així en els casos en què una sola femella s'enfrontava a un mascle, que la sotmetia perquè físicament són més forts.

Elles s'ajunten per derrotar els que s'excedeixen. Aquesta és la conclusió d'un equip d'investigadors japonesos. I aquest fet (a més d'altres) contrasta, precisament, amb els seus cosins germans, els ximpanzés, que estan organitzats en una societat masclista. En l'estudi publicat a la revista Animal Behaviour, els investigadors són així de contundents: “Les femelles desenvolupen aliances que fomenten la tolerància.” I fins tot van més enllà: “És possible que haguem descobert una de les maneres en què les femelles mantenen un estatus superior entre els bonobos.”

En aquesta època en què els humans tornem a insistir com en els pitjors moments a resoldre-ho tot a hòsties, estaria bé que deixéssim de dir que els bonobos tenen comportaments quasi humans i potser que siguem els humans els que imitem una mica els bonobos. Per exemple, i si provem que siguin més les dones les que s'encarreguin de les coses que tradicionalment han estat cosa de mascles, com ara governar-nos?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia