Opinió

Full de ruta

Comença el partit

Si Catalunya no esdevé un estat, els del sí i els del no serem tractats com a vençuts. En aquestes arts, l'Estat espanyol té una llarga tradició

Si busques resultats diferents, no facis sempre el mateix. Aquesta cèlebre frase d'Albert Einstein és ben aplicable a la política catalana. Durant dècades, des de Catalunya s'ha intentat buscar un encaix amb l'Estat espanyol que, lluny d'aconseguir-se, només ha servit per constatar que es tracta d'un plantejament inviable.

La consciència de ser una nació que tenim a Catalunya no només no ha estat reconeguda per les institucions i pel poder polític de l'Estat, sinó que ha estat negada i combatuda. Espanya mai ha vist la plurinacionalitat de l'Estat com una riquesa sinó que l'ha viscut com una anomalia que cal corregir. D'aquí ve que, a Espanya, l'únic consens polític possible per reformar la Constitució només permeti recentralitzar i uniformitzar més les autonomies.

En només cinc anys, la independència ha esdevingut la posició central de la política catalana; ha obligat a les formacions polítiques a definir-se i ha convertit en una opció inversemblant l'anomenada tercera via. Hem vist com ha canviat el comportament electoral dels ciutadans, hem contemplat escàndols de corrupció de tota mena i la cruesa de la crisi econòmica ha revelat com n'és d'important disposar d'un finançament just i de les eines d'un estat. En aquests anys ens hem mobilitzat com mai s'ha fet a Europa per dir que volem decidir democràticament el nostre futur polític, com va fer Escòcia. Aquest 11 de setembre hi tornarem, omplint la Meridiana per explicar a qui ens vulgui escoltar que tenim a les nostres mans la possibilitat de canviar el nostre destí a les urnes.

Després d'anys d'entrenament, amb les eleccions el 27-S comença el partit. El 27 de setembre no triem entre ser estat o quedar-nos com ara. Si Catalunya no esdevé un estat, els del sí i els del no serem tractats com a vençuts i quedarem exposats a un implacable retrocés de les nostres llibertats nacionals. En aquestes arts, l'Estat espanyol té una llarga tradició.

S'ha acabat l'escalfament, comença el partit i hem de sortir a guanyar. Hem d'anar a totes perquè no hi haurà partit de tornada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia