Opinió

LA GALERIA

Europeus, en lectura

Anem bé, però tampoc no és per tirar coets, ja que llegir un llibre ocupa el quart lloc en la llista d'activitats culturals preferides

Una quarantena de clubs de lectura. Aquesta és l'oferta d'onze biblioteques de Girona i rodalia per aquest curs. Una oferta que comptarà amb la participació d'unes 500 persones amb un tret en comú: el gust per la lectura. La notícia ha coincidit amb la publicació d'un primer balanç de la implantació del pla nacional de lectura 2012-2016. Un treball que recull dades interessant i curiositats com ara que cada dia s'editen a Catalunya 92 llibres, dels quals una tercera part són digitals. I que cada dia gairebé 70.000 persones visiten les biblioteques. I que també cada dia les biblioteques presten gairebé 45.000 documents. Tot i que caldrà esperar encara una mica per conèixer els resultats definitius d'aquest pla, de moment d'aquest primer balanç s'ha destacat que ens acostem a la mitjana dels països de la Unió Europea pel que fa al nivell de lectura. Poca broma! Sobretot si es té en compte l'enrenou que s'ha organitzat últimament sobre si els catalans seguirem sent o no europeus en funció del que passi a partir de demà. Passi el que passi, això d'acostar-se a la mitjana europea sempre vesteix. Sigui pel que sigui. I quan es tracta de mesurar l'índex de lectura, encara més, ja que es dóna per fet que aquests europeus, entre els quals encara ens podem incloure, són més lletraferits que els catalans. Bé, com a mínim és el que diuen les estadístiques. I el que diuen és que un 65,3% dels catalans hem llegit algun llibre durant l'últim trimestre, mentre que la mitjana europea arriba al 68%. O sigui que estem a punt atrapar-los. Paral·lelament, la mitjana de llibres llegits també ha augmentat. O sigui, que anem bé. Però tampoc no és per tirar coets si es té en compte que llegir un llibre ocupa el quart lloc en la llista d'activitats culturals preferides. La primera és, no cal dir-ho, mirar la tele, seguida d'anar al cine i d'escoltar la ràdio. Res a dir, ja que no cal entrar en disquisicions sobre què és més o menys convenient perquè sempre poden dir que depèn del llibre, del programa de tele, de ràdio o de la pel·lícula que es triï. El que és clar és que un dels objectius del pla, augmentar els hàbits lectors dels catalans, encara és, ara com ara, una assignatura pendent. Si no ho fos no ens trobaríem amb estudiants de batxillerat que comenten, com si fos la cosa més insòlita i extraordinària, que estan llegint un llibre!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia