Opinió

Ara torno

El símbol i altres horrors

“Votar no és el mateix que demanem per a Catalunya?

Jo l'hauria tret. Ja no només per lleig, sinó, òbviament, per franquista. Però els tortosins han decidit en referèndum que el monument als caiguts per Franco es mantingui al bell mig de l'Ebre; això sí, “reinterpretat”, que no sé ben bé què vol dir. Però tinc molt clar que ben decidit està. No crec que hi hagi cap solució millor que una votació democràtica per a un cas com aquest en què les opinions estan tan polaritzades. I així s'ha fet.

No m'agrada el que han decidit els tortosins, però ho respecto. Ara bé, encara m'agrada menys la demagògia que s'ha fet entorn d'aquesta qüestió, començant pel fet que sembla que aquest horrorós (per al meu gust) monument hagi aparegut aquest últim any, quan en fa més de cinquanta que hi és. El que ha passat en l'últim any és, precisament, que l'actual alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha posat per fi fil a l'agulla per resoldre el debat que fa molt temps genera aquest monument. Cosa que no havien fet (almenys de manera clara) la corrua d'alcaldes democràtics que l'han precedit, de tots els colors polítics. El que no s'hi val, doncs, és barrejar coses i esquitxar dient coses com per exemple que quina refundació farà CDC amb alcaldes així. O deslegitimar que Bel hagi dit que votaria per la “reinterpretació” del monument sense treure'l. El que ha fet, sobretot, és que hi hagi un mandat democràtic (tot i la baixa participació) sobre el monument.

Deia en Manuel Cuyàs divendres en aquest espai que s'ha opinat molt del monument i de Tortosa sense prou coneixement. I té tota la raó. Cosa que no vol dir que no es pugui opinar, només faltaria. El que no es pot fer és fer trampa. Perquè fer trampa són moltes de les coses que s'han dit sobre aquest afer, sense tenir en compte que és dir el contrari del que es diu sobre la independència de Catalunya. M'explico.

Per exemple, quan Cuyàs diu que s'ha de tenir en compte la peculiaritat de Tortosa i el context del debat, és el mateix que demanem que Espanya reconegui a Catalunya i que per això la resolució ha de ser un referèndum a Catalunya i no a tot l'Estat, i per tant aquest afer s'havia de resoldre a Tortosa. I per exemple, també, els que diuen que no s'havia de votar si mantenir o treure el símbol franquista de Tortosa i que només s'ha de complir radicalment la llei de memòria històrica i treure'l, estan fent una cosa semblant a la del PP i el PSOE quan diuen que la democràcia es redueix a complir les lleis.

El que demanem per a Catalunya molts no ho volien per a Tortosa. La situació sobre el ditxós monument estava tan polaritzada com la de Catalunya sobre la independència. I s'ha resolt votant. Respectem-ho, doncs. Perquè és tan poc democràtic no deixar votar com no respectar el que es vota.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia