Opinió

Keep calm

‘Aurretik'

El sí a un estat basc sobirà es va imposar amb un 95 per cent en les consultes ciutadanes que es van fer als 34 municipis

Vol dir abans, en basc. I crec sincerament que els bascos arribaran a la independència abans, molt abans que nosaltres. I si n'estic convençut no és tant pels números com per les maneres. Aquest diumenge passat, dia 5, Euskadi va celebrar, en la línia de les nostres consultes populars, les seves. I ho va fer per saber quants bascos volien ser ciutadans d'un estat independent. Així ras i curt. El sí a un estat basc sobirà es va imposar amb un 95% en les consultes ciutadanes als 34 municipis. Hi van votar el 30% del cens en urnes al carrer i a espais privats, unes 37.000 persones. Nosaltres quan vam començar aquell 13 de setembre de 2009 a Arenys de Munt fins a arribar al 10 d'abril de 2011 a Barcelona també anàvem de cara i amb una idea entre cella i cella que amb els anys s'ha anat desinflant. I qui no ho vulgui reconèixer crec, sincerament, que té un problema. Ja es va començar a enrevessar amb la pregunta que es va consensuar pel referèndum. Se'n recorden d'aquell: “Esteu d'acord que la nació catalana esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social, integrat a la Unió Europea?” És que ens ho fem difícil! L'exlehendakari Juan José Ibarretxe, del PNB, va fer una piulada a Twitter diumenge al vespre després de conèixer els resultats. “La gana ve menjant”, va escriure Ibarretxe. Ell, que es va haver de menjar el seu pla sobiranista amb patates, vol veure en aquestes consultes l'aperitiu que acabarà desembocant en un referèndum, pactat o no amb l'Estat espanyol ja es veurà, per assolir la independència. I sap que l'aconseguiran. Hi ha la gana, les ganes i els cuiners. Trobo que els bascos han estat observant des de la distància curta el nostre procés. Han anat prenent mides, prenent notes i, sobretot, prenent consciència de què s'ha de fer i què no. Han après que si no es fan els passos que s'han de fer hi ha el perill real que no només la ciutadania es refredi, sinó que la majoria independentista que tant t'ha costat aconseguir es desmunti abans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia