Editorial

Els incendis i el canvi climàtic

Un estudi dels Bombers de la Generalitat constata que des de fa tres anys els incendis a Catalunya són més virulents com a conseqüència del canvi climàtic. Segons aquest informe, en els últims tres anys la combinació de la sequera durant els mesos d'hivern amb una primavera i un començament d'estiu plujós ha provocat les condicions òptimes perquè els boscos i els camps de conreu siguin altament inflamables. L'estrès hídric de la vegetació, producte de l'escalfament global del planeta, fa que els bombers s'hagin d'enfrontar a flames molt més intenses que, a més, es propaguen amb més facilitat. Aquest fenomen es comença a produir als boscos del centre i del nord d'Europa i als de la Gran Bretanya de tal manera que els bombers d'allà vénen a aprendre les tècniques emprades aquí.

Fins al dia 5 d'agost, data crítica en què tres incendis van cremar simultàniament, Catalunya havia patit 396 focs, que havien destruït 1.231 hectàrees forestals i 831 hectàrees de massa arbrada. Era un episodi de gran risc a causa dels incendis simultanis de la Pobla de Montornès, de l'Estartit i de Vilopriu i unes condicions de temperatura i vent molt desfavorables. Fins avui, i malgrat les dificultats esmentades, la ràpida intervenció dels professionals, els voluntaris
i els pagesos ha evitat que hi hagi hagut un desastre de grans magnituds.

El canvi climàtic crea unes condicions que dificulten les tasques dels bombers, però qui encén la majoria de focs és l'home. Més d'un 60 per cent dels incendis forestals al nostre país són fruit de la negligència humana. O sigui, que no solament hi posem la gasolina, sinó que hi tirem el llumí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia