Política

Memòria històrica

ERC de Mataró reclama que es retirin les plaques franquistes dels edificis

Els republicans treuen simbòlicament una de les plaques de l'antic Ministeri de l'Habitatge

Calculen que com aquesta n'hi ha 39 més arreu de la ciutat

El grup municipal d'ERC a Mataró, a l'oposició, reclama a l'Ajuntament que executi la llei de la memòria històrica i un acord de ple que es va aprovar per unanimitat el 2005 i retiri els elements de simbologia feixista que encara hi ha escampats per tota la ciutat. El regidor mataroní Ignasi Bernabeu va ser ahir l'encarregat de retirar-ne un d'aquests. En concret, una placa amb el jou i les fletxes de l'antic Ministeri de l'Habitatge del règim franquista en un edifici situat a la confluència del carrer Miquel Biada amb la ronda Prim.

Els republicans han fet un inventari acurat i calculen que com aquesta n'hi ha un total de 39 arreu de la capital maresmenca, però també han detectat un relleu de l'àliga de Sant Joan al carrer Lepanto, a l'antic edifici de Correus, que està mig tapada. El grup farà arribar la llista amb les localitzacions de tots aquests símbols al govern municipal del PSC i CiU al pròxim ple amb el prec que els treguin amb el vistiplau dels propietaris. Bernabeu va recordar que la setmana vinent es compliran 41 anys de la mort del dictador Francisco Franco i que per aquest motiu s'han proposat eliminar aquests distintius de la via pública.

“El que volem és començar un país nou sense aquest simbologia”, va afegir-hi l'edil, que també va recordar que la darrera campanya que es va fer a l'Ajuntament de Mataró per retirar aquestes plaques dels edificis data de l'any 2006 quan ERC formava part del govern local i tenia la regidoria d'Habitatge. Aleshores se'n van eliminar 141. “En el seu moment no es va detectar que n'hi havia més i han perdurat en el temps”, va admetre el regidor.

LA FRASE

El que volem és començar un país nou sense aquesta simbologia als carrers
Ignasi Bernabeu
regidor d'erc

LA XIFRA

40
símbols
del règim franquista queden encara a la ciutat, la majoria plaques de l'antic Ministeri de l'Habitatge


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia