Política

comissió europea

turisme

Taxa de 5 euros per viatjar a la zona Schengen

La Comissió vol que els turistes que no necessitin visat per entrar a l'espai sense fronteres hagin de demanar permís

La Comissió Europea (CE) va proposar ahir que els ciutadans de països tercers que vulguin entrar a l'espai Schengen i que no necessitin visat per fer-ho hagin de demanar una autorització prèvia. La idea és crear un sistema europeu d'informació i autorització de viatges (Etias, en anglès) pel qual aquests turistes que no necessiten visat hagin de tramitar un permís previ a través d'internet que els costarà 5 euros i tindrà una validesa de cinc anys.

“L'Etias resoldrà una carència d'informació perquè encreuarà les dades dels sol·licitants exempts de visat amb les de tots els nostres sistemes”, va indicar ahir el vicepresident de la Comissió, Frans Timmermans. “La seguretat de les nostres fronteres i la protecció dels ciutadans és la nostra prioritat absoluta”, hi va afegir en una roda de premsa a Brussel·les. Segons Timmermans, l'Etias garantirà la seguretat, però alhora serà un procediment “senzill, ràpid, barat i eficaç”. L'executiu europeu confia que el sistema estigui operatiu el 2020 com a molt d'hora.

Quan entri en funcionament, les persones afectades –que continuaran sense necessitat de visat– hauran de fer la seva sol·licitud de viatge. Es tracta de respondre a un qüestionari en línia que els demanarà la identitat, els documents de viatge, les dades de residència i contacte, etc. A continuació, un sistema automatitzat farà un seguit de controls per decidir si s'expedeix o no el permís de viatge a la UE. Les dades que haurà facilitat el sol·licitant s'encreuaran per a la seva comprovació amb les de l'Europol relatives a les persones sospitoses o les que hagin comès algun delicte o hi hagin participat.

Resposta en deu minuts

Encara que la decisió final d'acceptar o negar l'entrada correspondrà als guàrdies fronterers dels estats, les comprovacions prèvies facilitaran les tasques d'inspecció.

Segons la Comissió, en la majoria dels casos l'autorització es concedirà en un període d'uns deu minuts. En el 95% dels casos, els sol·licitants obtindran una aprovació automàtica, mentre que una bona part del 5% restant rebran el llum verd en un moment posterior. Els interessats als quals es denegui l'autorització podran recórrer contra la decisió.

El cost de la sol·licitud serà de 5 euros i l'autorització que s'obtingui tindrà una validesa de cinc anys i es podrà fer servir per a més d'un viatge. Quan hagin passat cinc anys, les dades personals del ciutadà s'esborraran automàticament del sistema. Segons la Comissió, aquest mecanisme ajudarà a identificar possibles casos d'immigració o les persones que puguin implicar un “risc” des del punt de vista de la seguretat.

L'Etias serà gestionat per la Guàrdia Europea de Fronteres i Costes en col·laboració amb les autoritats estatals i de l'Europol –que tindran accés al sistema “sota condicions estrictes”– per a la prevenció, detecció o investigació de casos de terrorisme i altres delictes greus.

L'amenaça terrorista ha empès la UE a extremar la vigilància sobre els accessos al seu territori. Des dels atemptats gihadistes del 2015 i el 2016 a París i a Brussel·les, respectivament, la Comissió Europea s'ha proposat incrementar els controls de les persones que viatgen per la UE i reforçar la seguretat de les seves fronteres exteriors.

LA FRASE

La seguretat de les nostres fronteres i la protecció dels ciutadans és la nostra prioritat absoluta
Frans Timmermans
VICEPRESIDENT DE LA COMISSIÓ EUROPEA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona