Política

L'odissea del vot exterior

La Federació Internacional d'Entitats Catalanes demana al govern que posi en marxa el sistema de vot exterior

Exigeixen la reforma de la llei estatal per posar fi a les traves per participar en comicis des de l'estranger

El novembre hi havia uns 215.000 catalans residents a l'estranger, segons dades de la Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC). D'aquests 215.000, en les últimes eleccions, les estatals del juliol, només van poder-ne votar prop d'un 7%. Amb aquestes dades, l'assemblea de la federació celebrada ahir a Barcelona va reclamar als grups parlamentaris representats al Congrés espanyol que modifiquin la llei orgànica del règim electoral general (Loreg), que regula el vot des de l'estranger, i el funcionament del registre espanyol de residents a l'exterior.

Segons la FIEC, fins a l'entrada en vigor de la llei la participació en comicis havia arribat al 30% i ara no supera el 8% per culpa del sistema conegut com a vot pregat, que consisteix en l'obligació de fer constar que es vol participar abans d'iniciar els tràmits. “Que se superi el vot pregat, que des que es va aplicar ha fet que hi hagi moltes més dificultats per votar que abans”, lamentava el secretari general adjunt de la FIEC, Xavier Tudela.

En vista de les dificultats perquè una reforma de la llei espanyola prosperi, la federació, que agrupa una setantena de casals catalans, va instar la Generalitat a accelerar la posada en marxa del seu propi sistema de vot electrònic, que la conselleria de Governació va assegurar que­ s'havia compromès a provar abans d'acabar l'any. La consellera Meritxell Borràs, de fet, va anunciar en una visita al casal català de Londres que el projecte estava prou desenvolupat perquè el Parlament el pugui votar en breu. Un dels reptes que haurà d'afrontar aquest nou sistema és, però, el registre previ.

L'actual cens de què es disposa no arriba als 5.000 i dista molt dels més de 200.000 que la FIEC assegura que hi ha. “Fer una prova pilot del vot electrònic amb 4.500 persones seria més aviat una proveta”, ironitzaven els assistents a l'assemblea. Tot i això, respecte a la participació de la comunitat exterior en el referèndum que el govern preveu celebrar al setembre, van deixar clar que encara és aviat per saber si es podria fer servir aquest registre de la Generalitat com a substitut del cens estatal: “És impossible saber si servirà per votar en el referèndum, si és que hi ha referèndum.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona