Política

EWA ADELA CYLWIK

DELEGADA DEL GOVERN A VARSÒVIA

“No podem donar per fet el suport bàltic a Catalunya”

“La judicialització de la política a Polònia i a Espanya té alguns paral·lelismes”

“El meu interès per Catalunya va començar pel futbol”

“Volem donar més presència catalana a Polònia, un nexe important amb l'Europa més oriental”

Contra el racisme
Ewa Adela Cylwik va ser representant de la Football Against Racism in Europe (FARE) a la UEFA entre el 2012 i el 2015. També ha participat en el disseny de la campanya internacional de la UEFA EURO 2012 per a la promoció de la diversitat en l'esport.

El govern va nomenar dimarts Ewa Adela Cylwik (Varsòvia, 1984) primera delegada de la Generalitat a Polònia i els països bàltics. Llicenciada en dret, ha estat assessora legal en diverses organitzacions internacionals vinculades a l'esport i els drets humans.Els últims cinc anys ha estat advocada i consultora independent de governs i clubs de futbol d'arreu del món.

Com descobreix Catalunya?
El meu interès per Catalunya va començar pel futbol. Sóc sòcia del Barça i fa anys vaig començar a viatjar a Catalunya per veure els partits al Camp Nou. Volia participar en aquesta organització tan important que representa valors no només del futbol. Altres socis em parlaven sobre la història de Catalunya, la societat, les tradicions i també sobre la independència.
Parla polonès, català, castellà, anglès, rus i alemany. Li va ser fàcil aprendre català?
El francès hi ajuda, però vaig fer un curs de català a Barcelona després de començar-lo a parlar amb amics i socis a l'estadi.
Per què el govern obre una delegació a Varsòvia?
Volem continuar les relacions que ja existeixen. Hi tenim un centre de negoci d'ACCIÓ [Agència per a la Competitivitat de l'Empresa] des de fa anys. Hi ha gairebé 250 empreses catalanes establertes al país, l'exportació mou 1.160 milions d'euros l'any i la importació, 1.055. Volem mantenir aquesta base i proporcionar més presència catalana a Polònia, que és un nexe important amb l'Europa més oriental.
La història de Polònia és la d'una nació oprimida entre dues grans potències veïnes. Això la fa més sensible al reconeixement d'una Catalunya independent?
A Polònia existeix una sensibilitat per entendre aquests processos polítics, tant pel fet d'estar situada entre Rússia i Alemanya com pel mateix procés d'independència polonès. Nosaltres, des de la delegació, podem proporcionar informació; el nostre encàrrec justament és presentar el procés polític que viu Catalunya, però seran els polonesos els qui prendran les decisions necessàries sobre aquesta qüestió.
A Polònia hi governen ultranacionalistes. Interessa una fotografia del govern català reunint-se amb el govern polonès en aquests moments?
Tots els delegats tenim el mateix encàrrec. Com que és un govern que va guanyar eleccions democràticament, la meva delegació hi parlarà, però som conscients de la situació.
Vostè té un màster en dret constitucional. Polònia ha tingut problemes amb Europa pel seu Tribunal Constitucional. Hi veu paral·lelismes amb l'espanyol?
La judicialització de la política a Polònia i a Espanya té alguns paral·lelismes, però la situació és diferent en el detall. La politització dels tribunals existeix als dos llocs.
Als països bàltics se'ls identifica com a pròxims a Catalunya, però fins a quin punt es pot donar per descomptat el seu suport?
No podem donar-lo per fet. Nosaltres informem i demanem que ens escoltin d'una manera neutral, però seran els partits els qui decidiran.
En quin dels tres països bàltics hi ha més feina per fer?
Estònia és un país més internacional que els altres, però això no significa que doni més suport que els altres a Catalunya. Hi ha una comunitat molt gran d'empresaris internacionals a Estònia pel que fa a startups i facilitats per obrir un negoci. És un país més obert al món, però això pot tenir una influència o no. La nostra prioritat és primer Polònia i després, expandir la zona d'influència als països bàltics de mica en mica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia