Política

parlament europeu

Els eurodiputats catalans volen canviar una UE en “crisi”

Els diputats d'ERC, PDeCAT, ICV, PSC, PP, C's i independents coincideixen que hi ha “moltíssimes coses a celebrar” en el Dia d'Europa però que calen reformes

El Dia d'Europa, “molt a celebrar” però també a “reivindicar”. És el diagnòstic unànime dels eurodiputats catalans, que defensen en declaracions a l'ACN que “tot i els problemes” i la necessitat de reformes, el projecte de la Unió Europea és un “èxit”. “Europa és imprescindible, però cal un combat polític per canviar-la”, afirma l'eurodiputat d'ICV, Ernest Urtasun. “Tenim moltes coses a celebrar, però també a reivindicar”, assegura Jordi Solé, d'ERC. Per l'independent Francesc Gambús, cal celebrar la UE “sense caure en el cofoisme, sabent que hi ha coses que no acaben de funcionar”. “Europa és un èxit d'integració”, afegeix Ramon Tremosa, del PDeCAT, “el que ha fracassat” és la UE “feta a la francesa, jacobina, centralista i poc democràtica”. “Volem una Europa millor”, afegeix Javi López, del PSC.

L'euroescepticisme que recorre la Unió Europea, i que conrea grans èxits electorals a Àustria, França, Holanda o, especialment, al Regne Unit, encara és lluny d'arribar a Catalunya. Coincidint amb el Dia d'Europa, el 9 de maig, tots els eurodiputats catalans a Brussel·les, d'ERC, el PDeCAT, ICV, PSC, PP, C's i independents, consideren que ser a la Unió Europea és positiu i que tot i les reformes que cal impulsar en el projecte, els últims 60 anys han estat el període més llarg de prosperitat i pau al continent.

“Europa és un èxit d'integració creixent des del punt de vista humà, comercial, financer i econòmic, cada dia hi ha més exportacions, més persones, més inversions o més Erasmus amunt i avall”, explica a l'ACN l'eurodiputat del PDeCAT Ramon Tremosa. “Tenim moltes coses a celebrar, i no són menors, 70 anys de pau, un mercat comú que funciona, que ens ha donat l'estat del benestar, un sistema Erasmus que fa que hi hagi tota una generació que avui se sent molt europea, un sistema de lliure circulació que ens permet moure'ns dins del continent amb unes facilitats que no tenien els nostres pares i que sens dubte no van tenir els nostres avis”, recorda l'independent Francesc Gambús, del grup popular europeu. “Naturalment que tenim moltes coses a celebrar, moltíssimes”, reitera l'eurodiputat de C's, Javier Nart. Per ell, la UE ha suposat “el major període de prosperitat, seguretat i llibertat” que ha existit al continent “des de la fi de l'imperi romà”.

“Podem mirar al passat amb satisfacció, però també des del reconeixement dels errors, que no han estat pocs, en els últims anys”, matisa l'eurodiputat del PSC, Javi López. “És un dia per reivindicar que volem una Europa millor, una Europa que protegeixi més els ciutadans, que construeixi una dimensió social, que garanteixi serveis públics, ocupació de qualitat”, destaca. En aquest sentit, adverteix que “la precarietat i les desigualtats estan amenaçant” el projecte i porten “greus riscos polítics” com els que s'han vist recentment a les eleccions franceses, on ha crescut molt el Front Nacional.

Segons Ramon Tremosa, del PDeCAT, el que està “fracassant” és precisament una Unió Europea “dels grans estats centralistes del sud, que no deixen millorar ni crear una unió federal que realment sigui un avenç”. “Algunes capitals del sud tenen la UE segrestada. Jo distingeixo molt clarament entre la UE, embrió federal de poder europeu fracassat, feta a la francesa, a la jacobina, centralista i poc democràtica, del que és l'èxit europeu, que seguirà avançant”, destaca. Per Jordi Solé, d'ERC, els catalans, han de “reivindicar” que volen decidir el seu futur polític i seguir “formant part activa i de la manera més directa possible d'aquest projecte polític positiu i que, en molts aspectes, ha estat un èxit”.

“Malgrat tots els problemes que tenim a Europa, que són molts, la UE encara és l'espai més important del món en prosperitat i pau”, explica l'eurodiputat del PP català, Santiago Fisas. “Però és evident que no ens podem confiar i que els extremistes d'extrema dreta i extrema esquerra estan a tot arreu a Europa”, adverteix. “Ens podem queixar, justament, perquè tenim una gran realitat en marxa, que hem de consolidar i potenciar”, destaca l'eurodiputat d'ERC, Josep Maria Terricabras. “No està gens malament que celebrem els nostres projectes i la nostra indestructible esperança”, afegeix.

“Estem aguantant, estem resistint, ha estat un any horrible”, apunta, per la seva banda, l'eurodiputada liberal Teresa Giménez Barbat. “Molts països s'han enfrontat a eleccions amb onades d'euroescepticisme enormes”, explica, però “el cop més gros va ser el Brexit” i la UE no s'ha enfonsat. “Al contrari, ens està enfortint, estem més junts”, assegura Giménez Barbat.

“Europa avui és imprescindible, però també requereix un combat polític per canviar-la, perquè està en una crisi com no l'havíem conegut mai, en el terreny democràtic i social”, defensa l'ecosocialista Ernest Urtasun. Segons ell, ara “necessitaríem una Europa per ser capaços de govern la globalització, tenir una millor fiscalitat i protegir l'estat del benestar” que no existeix. “És un dia per celebrar, però també per arremangar-nos i posar-nos a treballar”, reclama.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona