Política

Suport al procés sobiranista

Final d'etapa del Pacte Nacional pel Referèndum

El comitè executiu pretén exhibir “transversalitat” i donar la veu a la societat civil en l'acte multitudinari d'avui

Decidiran el seu futur quan JxSí i la CUP passin a la via unilateral

El Pacte Nacional pel Referèndum aplegarà avui més de 2.000 persones al Palau de Congressos de Catalunya per explicar què han fet durant aquests mesos i actualitzar el nombre de signatures a favor de la votació. Fa dies que es van esgotar les entrades per assistir-hi, segons fonts de l'organització. El coordinador del pacte, Joan Ignasi Elena, va indicar que faran una exhibició del suport “extraordinàriament transversal” que ha obtingut la reivindicació del referèndum i donar valor a la mobilització dels voluntaris, els pactes locals i els moviments associatius durant els últims mesos. El Pacte Nacional farà una exhibició de força tres dies abans que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vicepresident del govern, Oriol Junqueras, i el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, facin l'última oferta d'acord al govern espanyol en l'anunciada conferència a l'auditori Caja de Música, al Palacio Cibeles, seu de l'Ajuntament de Madrid. Els pesos pesants del govern, de fet, assistiran avui a l'acte.

El Pacte Nacional pel Referèndum, que va néixer el desembre de l'any passat per la defensa d'un referèndum acordat i que ha cohesionat els partits sobiranistes durant aquest temps, haurà de decidir el seu futur quan el govern espanyol rebutgi per enèsima vegada l'acord i JxSí i la CUP entrin en la fase del referèndum unilateral, amb el consegüent anunci de la data i la pregunta de la votació. El propòsit del govern és donar uns dies a l'executiu espanyol per pronunciar-se després de la conferència de dilluns. Elena va assenyalar que serà el mateix pacte el que decidirà què fa a partir d'ara. Mentre que des del govern veuen que els treballs de la plataforma han arribat al seu final i es disposen a canviar d'etapa en el tram més decisiu del procés, des de CSQP són partidaris que continuï treballant, però sense desnaturalitzar-ne els objectius, i que centralitzi les mobilitzacions en defensa del referèndum.

L'acte d'avui, segons va avançar Elena, exposarà els suports rebuts en tres grans blocs. Primer, el de la societat catalana, de ciutadans i entitats; segon, el de representants públics espanyols, i tercer, els avals internacionals. El pacte ja va fer públic que personalitats de tot el món aposten pel referèndum , com ara la líder maia quitxé Rigoberta Menchú; l'actor Viggo Mortensen; el president del Sinn Féin irlandès, Gerry Adams; l'escriptor escocès Irvine Welsh; l'arquebisbe sud-africà i premi Nobel de la pau, Desmond Tutu, o el sociòleg polonès Zygmunt Bauman, que va morir al gener, entre d'altres.

El propòsit del comitè executiu és que l'acte reflecteixi que “si alguna cosa uneix els catalans avui és aquest instrument al servei del debat i la deliberació”, segons va defensar Elena. El Pacte Nacional actualitzarà també el nombre de signatures obtingudes. Després de la Diada de Sant Jordi n'havien recollit 400.000. No obstant això, Elena va remarcar que més rellevant que la xifra final de signatures ho és la “diversitat” de les persones que han mostrat el seu suport a la demanda d'un referèndum acordat. Puigdemont pretén esgrimir a Madrid les rúbriques com una evidència més del clam català perquè el conflicte polític es resolgui de manera pactada i a les urnes. Elena també va demanar sense èxit una reunió amb el president espanyol, Mariano Rajoy.

LES FRASES DE JOAN IGNASI ELENA

Això [el nombre total de signatures recollides] dona força al govern, al Parlament i al poble de Catalunya
L'urna expressa amb tota claredat que hi cap tothom. Constata aquest suport extraordinari de la societat
És una fotografia molt potent, que és la d'un poble que vol votar. Els que pensen d'una manera i d'una altra

ERC engega la campanya pel sí

Després de l'acte central del Pacte Nacional pel Referèndum, ERC engegarà formalment la campanya pel sí a la independència en el referèndum.

La secretària general dels republicans, Marta Rovira, i el portaveu i vicesecretari general d'imatge i comunicació del partit, Sergi Sabrià, enganxaran el primer cartell de la campanya molt a prop de la seu nacional de la formació, a l'avinguda de Roma amb el carrer Calàbria. En concret, l'enganxaran en una columna publicitària de l'avinguda barcelonina.

El primer gran acte d'aquesta campanya pel sí, tanmateix, es farà demà dissabte amb un acte polític, als jardins de Josep Trueta de Barcelona, protagonitzat pel president dels republicans, Oriol Junqueras. També hi serà el president del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona