Política

Cas Assange

Julian Assange: “La guerra acaba de començar”

El fundador de Wikileaks afirma que la decisió de la Fiscalia sueca de tancar el cas contra ell és “una victòria important, però avisa que ni oblida ni perdona haver passat set anys perseguit “sense càrrecs”

La policia britànica avisa que el detindrà si surt de l'Ambaixada de l'Equador

Julian Assange ha assegurat aquest divendres que ha aconseguit “una victòria important”, però ha advertit que “la guerra acaba de començar”. El fundador de Wikileaks ha reaccionat així a la decisió la Fiscalia sueca de tancar la investigació per una violació suposadament comesa per ell el 2010 i per la qual havia emès una ordre europea d'arrest.

El ciberactivista australià viu refugiat a l'Ambaixada de l'Equador a Londres des de juny del 2012 per temor que l'ordre d'arrest en contra seva es faci efectiva i, una vegada extradit a Suècia, les autoritats d'aquest país el lliurin als Estats Units.

“Hem aconseguit una victòria important avui, tant per a mi com per al sistema de Drets Humans de la Unió Europea, però no es podran oblidar els set anys de detenció sense càrrecs”, ha dit en declaracions aquesta tarda des del balcó de la seu diplomàtica. “Encara queda molt per fer, la guerra acaba de començar”, ha afegit.

Poc després de l'anunci de la Justícia sueca, l'editor de Wikileaks ja ha avisat en un missatge a les xarxes socials que “ni oblido ni perdono” els “set anys de detenció sense càrrecs mentre els meus fills creixen i el meu nom és difamat” .

La fiscal superior, Marianne Ny, ha justificat la decisió perquè s'han esgotat totes les vies una vegada Assange va ser interrogat al novembre a l'Ambaixada per un fiscal equatorià amb un qüestionari redactat per Fiscalia sueca i en presència de dos funcionaris d'el país nòrdic. “Per continuar amb el cas, s'hauria de notificar formalment a Julian Assange les sospites contra ell. No podem esperar rebre ajuda d'Equador al respecte, per aquest motiu es tanca la investigació.

Ny ha puntualitzat que la qüestió de la culpabilitat del periodista australià no s'ha tocat. El cas es podria reobrir si Assange torna a posar els peus a Suècia abans de 2020, quan prescriu l'únic delicte que queda dels quatre inclosos en la investigació oberta el 2010, de violació en grau menor, ha advertit la fiscal.

De moment, però, Assange haurà de continuar al refugi equatorià de la capital britànica on ha viscut els últims cinc anys si no vol ser detingut en un calabós de Londres, o pitjor, extradit als Estats Units. La policia del Regne Unit ha recordat que l'odre de detenció emesa en el seu moment per la Cort de Magistrats de Londres, en virtut de la sol·licitud d'extradició de Suècia, encara està vigent. De la seva banda, Wikileaks ha apuntat en un missatge a les xarxes socials que el Regne Unit es nega a “confirmar o desmentir” si ha rebut ja una demanda d'extradició nord-americana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona