Política

Revelen que Temer rebia suborns des de feia set anys

Un dels empresaris més importants del Brasil confessa davant la Justícia els pagaments

La fiscalia afirma que el president brasiler i el senador Neves van intentar frenar les investigacions per corrupció

Resistirà. El president del Brasil, Michel Temer, va assegurar ahir que “resistirà” en el càrrec. En declaracions al periodista Gerson Camarotti, publicades en el seu bloc al diari O Globo, Temer assegura que sortirà d'“aquesta crisi més ràpid del que es pensa”. Però l'evolució dels fets fa pensar tot el contrari i la possibilitat d'un nou judici polític al Brasil gairebé un any després del que va apartar de la presidència del país Dilma Rousseff agafa cada cop més força.

Si dijous un enregistrament aportat per JBS situava Temer en el centre d'una trama de suborns, ahir un dels propietaris d'aquest important grup empresarial, que col·labora amb la justícia en investigacions de corrupció, va confessar que paga suborns al president del Brasil des del 2010. Així consta en uns documents difosos ahir pel Tribunal Suprem, que recull el testimoni de Joesley Batista, que reforça el terratrèmol polític causat dijous per l'àudio. La confessió feta davant la justícia pel grup JBS incrimina, a més, en nous casos de corrupció l'expresident brasiler Luiz Inácio Lula da Silva i la seva successora en el càrrec, Dilma Rousseff. A les revelacions de la confessió de Batista, cal afegir-hi les declaracions del fiscal general de la República, Rodrigo Janot.

Obstrucció a la justícia

En una nota feta pública també ahir assegura que el president brasiler i l'exsenador i excandidat presidencial Aécio Neves van actuar conjuntament per impedir l'avanç de les investigacions per corrupció. Segons diu el fiscal general en un document fet públic ahir, Neves, “en articulació, entre altres, amb el president Temer”, va intentar obstaculitzar l'operació Lava Jato”, sobre la trama corrupta a l'estatal Petrobras, a través de “mesures legislatives” i el “control del nomenament de comissaris de policies” que conduïen les diligències.

Per si Temer no tenia prou maldecaps, cal sumar a les revelacions judicials les primeres desercions dins del seu govern. Cada cop està més sol. A una presidència mancada de popularitat, cal afegir-hi ara la renuncia de dos dels seus ministres: el de Cultura, Roberto Freire, i el de Ciutats, Bruno Araújo. En la seva carta de renuncia, Freire va dir que presenta la dimissió arran “dels darrers esdeveniments i la inestabilitat política generada per fets que envolten directament la presidència de la república”. Segons la missiva, el president del Partit Popular Socialista (PPS), una de les formacions que formen la base del govern, tornarà a ocupar el seu escó de diputat per ajudar a buscar un mínim d'estabilitat política. Araújo, del PSDB, un dels principals aliats de l'executiu, no aclareix els motius de la dimissió, però segons algunes fonts respondria al malestar causat en el seu partit per la situació d'Aécio Neves, qui dijous va ser apartat pel Suprem del seu càrrec de senador.

Aquestes renúncies deixen clar que no només l'oposició reclama la seva renúncia, sinó també alguns sectors de l'oficialisme, davant una situació cada vegada més insostenible pels escàndols de corrupció. Milers de brasilers van tornar dijous als carrers per exigir la renuncia del president del Brasil al crit de “Fora Temer” i “Eleccions directes ara”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona