Política

La UPEC recupera la salut amb una edició de reptes

La Universitat Progressista d’Estiu arriba a l’edició número 13 amb debats sobre nous poders, noves aliances i nous posicionaments

Aspira a superar els 2.100 assistents de l’any passat

La Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC) arriba a l’edició número 13 amb la bona salut recuperada després d’anys d’incerteses i un escanyament pressupostari que va fer témer fins i tot per la seva permanència, l’any 2011. “Ara la UPEC està en un moment esplendorós i mira amb il·lusió el futur”, explicava ahir en un contacte amb la premsa el seu rector, Jordi Serrano. De fet, la UPEC, fundada el 2004 per intel·lectuals i polítics vinculats a les esquerres del país, va signar l’any passat un conveni amb l’Ajuntament de Barcelona per tres anys –dotat amb un pressupost de 50.000 euros anuals– i enguany ha rebut el suport de la Diputació de Barcelona també per a tres exercicis. “Això ens permetrà mantenir un nivell de qualitat alt per als pròxims anys i professionalitzar-nos”, va explicar Serrano.

Les jornades d’enguany, que se celebraran a la seu de CCOO a Barcelona entre els dies 5 i 7 de juliol, es titulen En l’interval sorgeixen monstres, lema que neix de la coneguda cita d’Antonio Gramsci, fundador del Partit Comunista italià: “La crisi consisteix precisament en el fet que el que és vell mor i el que és nou no pot néixer; en aquest interregne es verifiquen els fenòmens morbosos més variats.” Per Serrano, actualment es viu en una cruïlla respecte als reptes de futur i és clau definir quines són les posicions que s’han de prendre, de quina manera s’han de repensar els nous reptes i prendre decisions.

“Tot va a una velocitat impressionant, els malestars s’han recollit d’una manera o altra i ara cal veure com es recondueixen les il·lusions col·lectives”, explicava Serrano. De fet, les pròximes setmanes prometen ser decisives i al juliol el procés pot haver evolucionat d’una manera que ara és difícil de preveure.

“Les esquerres han de discutir sobre què fer sobre la prostitució, l’escalfament global, la robotització, la precarietat, l’economia col·laborativa o l’auge dels autoritarismes”, es recorda en el manifest d’enguany. La inauguració anirà a càrrec dels secretaris generals de CCOO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros, i del periodista Albert Om. Altres sessions les protagonitzaran el catedràtic de la UPF Vicenç Navarro, el periodista Andy Robinson i representants de partits polítics com ara el PSC (Núria Parlon), ERC (Marta Rovira), Catalunya en Comú (Xavier Domènech) i la CUP (Anna Gabriel). També hi haurà l’ocasió de parlar de nous feminismes –amb Natza Farré, Laia Serra i Fina Birulés en la taula rodona– i de revolució educativa. El polític Xosé Manuel Beiras clourà les sessions. L’organització espera aplegar els 2.100 participants que va rebre en l’edició anterior i recorda que algunes taules van ser seguides per més de 12.000 persones via streaming (retransmissió en directe).

LA FRASE

Voldríem que la UPEC engegui debats en aquelles coses en què les esquerres no tenen resposta
Jordi Serrano
Rector de la UPEC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia