Política

Suport al procés sobiranista

Els alcaldes donen suport al Govern per al referèndum: “Som darrere vostre”

El paranimf de la Universitat de Barcelona acull més de 500 alcaldes d’arreu del país, que prometen cedir locals a la Generalitat per dur a terme la votació

El món local convidarà com a observadors de l’1-O representants de les ciutats agermanades

En un acte solemne al Paranimf de la Universitat, més de 500 alcaldes s’han congregat per estar al costat del govern de la Generalitat en la convocatòria del referèndum el proper 1 d’octubre. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, han estat rebuts a l’acte entre aplaudiments. També hi són presents la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els presidents de les entitats sobiranistes, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

La convocatòria s’ha iniciat amb les intervencions de diversos alcaldes com l’alcaldessa de Berga, de Ripollet o La Bisbal del Penedès que han assegurat que el referèndum es durà a terme amb la col·laboració del món local. Concretament, Agnès Ferré, alcaldessa de la Bisbal, ha estat la primera a parlar: “Volem ajudar a construir el nostre país començant per poder votar. En molts municipis estem fent processos participatius a la ciutadania. Estem cada vegada més oberts i participatius i per això no entenem perquè se’ns nega des de l’Estat espanyol”.

Segons Ferrer, “és el moment d’estar junts de treballar plegat per aconseguir votar. Sí que hi ha cansament però segueix havent-hi il·lusió i convenciment. No podem defallir. Estem convençuts que ho aconseguirem”.

Per la seva part, l’alcaldessa d’Ulldemolins, Cori Monlleó, ha assegurat que, malgrat l’esgotament de la ciutadania, les ganes hi són. “Estem i estarem al costat de la Generalitat, i estem i estarem al costat dels nostres ciutadans”, ha afirmat.

Després, Neus Lloveras, presidenta de l’AMI i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, ha volgut insistir que aquest és acte de suport amb el referèndum de l’1-O: “Aquest vol ser un acte de compromís, on volem deixar clar el compromís del món local”. Així, Lloveras ha indicat que “venim d’un llarg procés” que ha sortit de la gent i que ha arribat al seu tram final. Per tant, un cop acabi l’acte, “posarem a disposició de l’organització del referèndum els locals que habitualment s’utilitzen per a les eleccions”.

A més, ha anunciat que proposaran a les ciutats internacionals agermanades “que vinguin al referèndum i facin d’observadors”. Segons Lloveras, d’aquesta manera, “obeirem a la gent, als ciutadans dels nostres municipis que sempre escoltem”. “No ens tirarem enrere. El món local es mantindrà ferm en la defensa dels drets dels ciutadans i ciutadanes”, ha sentenciat. “No hi ha res més transformador i revolucionari que una urna”, ha dit.

En la mateixa línia, Miquel Buch, president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), ha començat el seu parlament assegurant: “No deixarem enrere ningú”. “Els alcaldes i alcaldesses també hi som per preservar la democràcia, el dret a votar”, ha dit. I ha volgut deixar clar: “Res ni ningú ens fa por. Estem aquí per defensar la democràcia”.

Buch, amb un missatge de fermesa, ha trencat el protocol de l’acte i ha fet aixecar de la cadira Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, tots els consellers presents i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per mirar cap al final de la sala, i els ha subratllat: “No esteu sols. Som darrere vostre”.

Un cop llegit el manifest de suport, ha esta el torn del vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, que ha recordat que només “hi ha una legalitat. Nosaltres interpretem aquesta única legalitat. I la posició il·legítima és la que no vol que la gent parli”. “Davant aquesta legitimitat que ens assisteix, l’Estat posa les seves clavagueres, la seva força, els seus recursos i la mala interpretació de les lleis”, ha explicat Junqueras.

Finalment, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha clos l’acte. I ha començat donant les gràcies, “per la presència aquest dissabte i pel suport”. “Expresso el sentiment de milions de persones que, quan s’emmirallen amb el seu ajuntament, s’hi reconeixen”, ha dit.

Segons Puigdemont, “per a nosaltres les persones que veritablement compten són les que d’aquí tres mesos emetran la seva opinió amb una arma tan poderosa com un tros de paper”. I ha etzibat: “Hem de dir prou a un Estat que en funció de la resposta a una pregunta ens encasellen en ciutadans de primera o ciutadans de segona”.

El president del Govern ha assegurat: “Hem aconseguit, finalment, que l’estat espanyol s’adoni que això va de debò”. “I ens tenen por -ha continuat-. Tenen por del que puguem dir. Tenen por del que puguem decidir”. Al seu entendre, “per primera vegada hi ha un procés polític transformador que no ve de dalt cap baix, sinó que ve de la gent, ve de baix a dalt. I això paralitza. Ens tenen por”. A parer del president, els alcaldes són la “garantia” d’aquest referèndum.

I ha conclòs: “La tria que proposem és senzilla: arnes o urnes. Digueu-ho clarament: O arnes o urnes”. L’acte ha finalitzat amb l’himne dels Segadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia