Política

parlament

CSQP demana a la Mesa que el dictamen de la reforma del reglament torni a la comissió en lloc d’anar al ple

Coscubiela vol que es reobri el debat i es tinguin en compte els informes dels lletrats i del Consell de Garanties Estatutàries

El grup de CSQP ha demanat a la Mesa del Parlament que el dictamen de la reforma del reglament de la cambra retorni a la comissió, en lloc d’anar al ple. El portaveu de la coalició, Joan Coscubiela, argumenta en l’escrit presentat el 14 de juliol que les conclusions sobre la reforma del reglament han de tornar-se a debatre en la seva comissió, tenint en compte la “complexitat” del dictamen, la necessitat d’incorporar les observacions que van fer els lletrats a finals de juny, la importància del reglament, el fet que es respectin els drets dels grups parlamentaris, i l’informe del Consell de Garanties Estatutàries (CGE).

Segons l’article 120.3 de l’actual reglament del Parlament, és la Mesa, d’acord amb la Junta de Portaveus, qui decideix si el dictamen de la comissió parlamentària sobre el projecte o la proposició de llei, amb les esmenes declarades congruents, ha d’ésser tramitat pel ple o bé ha de tornar a la comissió que l’havia elaborat perquè en faci l’estudi i l’ordenació, juntament amb les esmenes i els vots particulars reservats per a defensar en el ple. En aquest cas -diu l’actual reglament-, no es pot sol·licitar un nou dictamen al Consell de Garanties Estatutàries.

El CGE va concloure per unanimitat, en un informe emès el 6 de juliol, que l’actual redactat de la reforma del reglament del Parlament sobre la tramitació en lectura única d’una proposició de llei vulnera la Constitució i l’Estatut. “En la mesura que omet el requisit de -si la naturalesa de la proposició ho aconsella o la simplicitat de la formulació ho permet- vulnera els articles 23 de la Constitució i el 29.1 de l’Estatut”, assegura el dictamen, que no és vinculant.

D’altra banda, els lletrats del Parlament van presentar un escrit el 22 de juny amb observacions i propostes tècniques i jurídiques sobre la reforma del reglament de la cambra. El document dels experts, que tampoc no té caràcter vinculant, suggereix que la reforma -que han impulsat JxSí i la CUP per tramitar les lleis de la desconnexió- garanteixi el dret dels partits minoritaris perquè puguin presentar esmenes en lleis de lectura única, i que compti amb un consens “ampli”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia