Política

El govern convocarà l’1-O amb la llei del referèndum encara que el TC la fulmini

Rull invoca “el principi democràtic i el dret d’excepció” per esquivar l’alt tribunal

Margallo adverteix Rajoy que “cal anar pensant” a fer una oferta als catalans

Serà amb la llei que Junts pel Sí i la CUP van registrar al Parlament la setmana passada, i no amb cap altra, que el govern convocarà el referèndum sobre la independència el dia 1 d’octubre, encara que Mariano Rajoy l’enviï al Tribunal Constitucional (TC), com ha dit que farà, i que l’alt tribunal la suspengui, com tot fa pensar que farà. Així ho va assegurar ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull: “El que farem com a govern és obeir una llei que ha estat aprovada pel Parlament de Catalunya i hi donarem vigència.” “[Si el TC suspèn la llei del referèndum] s’haurà d’obeir una llei emanada d’un Parlament legítim i democràtic, incorporant dos principis de dret internacional: el principi democràtic i el dret d’excepció”, va recalcar Rull a RAC1.

El conseller s’afegia així al rebuig expressat dilluns a la nit via Twitter pel portaveu del govern, Jordi Turull, a la determinació del president espanyol d’enviar al TC la norma tan aviat com la mesa del Parlament l’admeti a tràmit. Després que el dirigent popular reiterés, una vegada més, que no hi haurà referèndum a Catalunya a la sortida de la reunió amb el rei Felip VI a Marivent, Turull va replicar: “Hi haurà referèndum. Exercirem un dret: el d’autodeterminació. El futur polític de Catalunya ara ja és en mans dels catalans. Votant decidirem.” Rull raonava que “quan has provat de bona fe de posar urnes de manera acordada, estàs legitimat d’acord amb una llei pròpia a posar aquestes urnes”.

El terrassenc va recomanar el vot presencial l’1-O per estalviar eventuals traves de l’Estat als votants que no puguin acudir als col·legis: “Mirarem de facilitar la votació per correu més que per Correus, de la manera més sòlida possible. I, davant de qualsevol dubte, reforçarem el vot que no admet cap mena de dubte, que és el presencial.” També va reiterar que s’usaran mecanismes “que no admetin cap dubte d’error ni de possibles interferències”.

D’altra banda, l’exministre d’Afers Estrangers José Manuel García-Margallo va advertir Rajoy que “cal anar pensant a fer una oferta a la societat catalana”, abans o després de l’1-O, pensada per als que en els últims temps han basculat de l’autonomisme a l’independentisme. En declaracions a La Sexta, el diputat del PP va parlar en termes d’“emergència nacional” a menys de dos mesos de la votació i va admetre la victòria sobiranista del 2014 en l’escena internacional: “No concebo veure a les càmeres de televisió estrangeres un espectacle com el que vam veure el 9-N.”

García-Margallo va receptar que qualsevol diàleg amb la Generalitat “exigeix una condició prèvia, que abandoni l’actitud de desobediència”.

Manifestació pro 1-O a Sant Sebastià

L’esquerra abertzale es mobilitzarà a Sant Sebastià en solidaritat amb el referèndum català dissabte a Sant Sebastià. La tradicional manifestació que celebra per l’Aste Nagusia, les festes a la capital guipuscoana, marxarà aquest any amb el lema Tot un poble en moviment. Amb Catalunya, amb la democràcia. “En aquesta fase històrica i en aquest context polític cal que milers de persones surtin al carrer per recuperar la democràcia i per demostrar solidaritat amb Catalunya”, defensa el coordinador general d’EH Bildu. Per Arnaldo Otegi, “cal demostrar quin és el grau de complicitat amb un poble que està donant un exemple democràtic arreu d’Europa i que està reclamant l’exercici del dret d’autodeterminació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia