Política

ALFONS CANELA

PRESIDENT DEL PDECAT DE MATARÓ

“Si no faciliten l’1-0, l’acord de govern no pot continuar”

“Els regidors del grup municipal de CiU haurien d’assumir les competències perquè a Mataró es cedeixin espais i es pugui fer el referèndum”

“Tot i que el pacte amb el PSC preveu expressar-se lliurament en temes de país, hem d’apel·lar a la coherència política per estar a l’alçada del moment, i nosaltres ho tenim clar”

Un projecte en comú com el que tenim sense els demòcrates a mig mandat quedaria coix
Farem primàries, i abans de les festes de Nadal, tindrem nou candidat del PDeCAT a Mataró

L’advocat Alfons Canela és, des del desembre, president del PDeCAT a Mataró. La seva candidatura, que s’havia qualificat de renovadora i que tenia com un dels seus avaladors l’exalcalde Joan Mora, es va imposar davant de la que liderava el fins llavors dirigent local de la formació, Xavier Penela.

Com està de salut el partit a nivell local?
Estem al govern i institucionalment gaudim de bona salut. Pel que fa a l’assemblea, el més important és que no hem decrescut en tot aquest procés de transició. Amb tan poc temps de rodatge, ens anem adaptant al funcionament del dia a dia de la política municipal.
Com es va trobar la formació?
Crec que els convergents no són gaire amants dels canvis sobtats i vaig trobar-me un col·lectiu estorat però que entenia que era necessari fer un canvi per mantenir-nos com a referent de l’espai de centre sobiranista català.
Que es presentessin dues llistes a la presidència, vol dir que hi ha dues famílies enfrontades?
Des de fora pot semblar que hi havia una candidatura amb més afinitat amb el grup municipal, però la realitat ha demostrat que no tothom manté unes posicions tan monolítiques i hi ha persones que, tot i no votar-me, ara treballen pel projecte molt activament.
Com afronta l’1 d’octubre el PDeCAT a Mataró?
Considero que tenim un Estat que està actuant totalment en contra dels interessos catalans i ho estem veient aquests dies a l’aeroport del Prat. No crec en les coincidències i les coses passen per algun motiu. Som indubtablement independentistes i a Mataró ens trobem que hi ha un PSC que s’ha posicionat en contra obertament del dret a decidir. Vull pensar que els socialistes, que des de la Transició han format part del catalanisme i han estat el pal de paller de molts governs, trobaran la posició que ens permetrà celebrar el referèndum, cedir els espais municipals i els serveis necessaris perquè tothom pugui votar cívicament.
I si no ho fa?
Com a part del govern de la ciutat, els regidors de CiU haurien d’assumir les competències necessàries perquè això es produeixi. Tenim una regidoria de Participació que serviria per facilitar totes les eines. Tenim un govern i un Parlament que ens està dient que la direcció és inequívoca i el que no pot ser és que entrem en contradiccions.
Per tant, que s’inhibeixi el PSC en el procés?
Sí, si són contraris al referèndum, no hi veig cap altra sortida.
Però si el PSC no se’n vol desvincular, creu que l’acord de govern perilla?
El pacte preveu que cada una de les formacions pugui expressar-se lliurament en temes de país, però aquesta clàusula queda dèbil per afrontar el que ens ve a sobre. Crec que hem d’apel·lar a la coherència política per estar a l’alçada del moment. Nosaltres ho tenim clar i no hi ha matisos. Si no es cedeixen espais i no es facilita l’1-0, veig molt difícil que l’acord de govern pugui continuar viu.
No tem que els socialistes canviïn el PDeCAT per Ciutadans i el PP?
Sí, això evidentment pot passar, però un projecte a mig mandat com el que tenim engegat, amb tota una sèrie de plans estratègics consensuats a sobre la taula com el del casc antic, el del port, el del districte Tecnocampus, em semblaria que el PSC aniria francament molt coix i ho tindria molt complicat perquè tiressin endavant.
Però en moltes qüestions de ciutat, ja s’entenen... Sense anar més lluny, es van aprovar els pressupostos amb els seus vots.
El PSC ja farà l’anàlisi que li convingui amb aquests gestos polítics. Ells han de ser també responsables que al govern municipal hi ha onze regidors, dels quals cinc són del partit demòcrata.
Creu que a nivell de govern, el PSC ha estat un soci lleial?
El govern del PSC i del PDeCAT a Mataró no deixa de ser un govern de coalició. Cadascú es va presentar amb un programa, però ara el projecte és comú. Obviament, quan un fa balanç veu llum, però també ombres.
Com ara quines?
Hi ha punts positius, com la integració de la biblioteca de la Fundació Iluro a la xarxa de la Diputació o que s’hagi aconseguit un nou institut, però no s’acaba de lluitar perquè hi hagi un centre de formació professional al costat del Tecnocampus, o no s’és més clar amb El Corte Inglés i s’admet el pecat original que es va cometre quan es van donar alguns privilegis a un operador comercial i es va pactar una descatalogació d’una fàbrica. Tot i que el PSC ha fet autocrítica, el que comença mal fet acaba malament.
Se sent còmode amb aquest pacte?
És difícil. Com a partit que vol marcar una línia ideològica, és una situació incòmoda.
El 2019 hi haurà eleccions municipals; com escolliran el candidat?
Abans d’aquest Nadal tindrem candidat a Mataró i per arribar-hi farem primàries perquè tothom que ho vulgui presenti un projecte i perquè la militància pugui escollir el que convingui més.
La seva candidata és la diputada Míriam Nogueras?
És una persona excel·lent i té virtuts que la fan molt bona cap de llista. Mo vull ni obrir ni tancar portes a ningú. És una opció, i estaria encantat de tenir-ne les màximes possibles. Si la Míriam és una d’elles, doncs fantàstic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona