Política

Trump no afluixa i diu que està “preparat” per a la guerra

El president dels EUA continua l’escalada de tensió amb Corea del Nord i sosté que l’exèrcit només espera l’ordre d’actuar

Pyongyang avisa que qualsevol atac desencadenarà un conflicte nuclear

Els EUA ho tenen tot enllestit per, si fos necessari, entrar en guerra amb Corea del Nord. La retòrica bel·licista que enfronta els dos països sembla lluny d’acabar, i els desafiaments han escalat a una dimensió que té tothom a l’expectativa de fins a on podrà arribar.

Hores després de doblar els atacs verbals, afirmant que havia estat “poc dur” en les declaracions sobre una resposta amb “foc i la fúria” a qualsevol amenaça nord-coreana, el president dels EUA, Donald Trump, va llançar una advertència al seu adversari, Kim Jong-un.

“La solució militar està enllestida, preparada per al combat, per si Corea del Nord actua de manera imprudent”, va anunciar. Christopher Logan, el portaveu del Pentàgon, va assegurar que, de moment, res ha canviat i no s’han enviat ordres per preparar-se per a l’acció.

Trump, no obstant això, compartia a través de les xarxes socials una informació del comandament de l’exèrcit al Pacífic amb imatges de bombarders B-1B fent exercicis militars amb aliats sud-coreans, donant a entendre que estan a punt per a qualsevol missió en el moment que s’ordeni.

El secretari de Defensa, James Mattis, havia dit divendres a la matinada que l’inici d’un conflicte armat seria “catastròfic”. El cap del Pentàgon, que en un principi havia donat suport incondicional a la proposta presidencial, suavitzava una mica el to, veient l’escalada de tensió i el risc que pot comportar.

El missatge de moderació i diplomàcia no va arribar al Twitter del president. “Espero que Kim Jong-un trobi un altre camí”, va demanar Trump al seu adversari. No hi ha cap senyal que indiqui que el líder nord-coreà estigui disposat a ser el primer de retirar-se de la cursa de retrets i amenaces, o de liderar un retorn al seny.

A través de l’agència de notícies oficialista KCNA, un oficial de l’exèrcit nord-coreà, Ri Chol Ui, advertia que la “paciència” s’està esgotant, i que un mínim senyal d’atac preventiu per part dels EUA obligarà Corea del Nord a actuar per “convertir immediatament el seu territori [dels EUA] en un camp de guerra nuclear”. “El concepte de guerra preventiva no és exclusiu dels EUA”, va ironitzar.

Les crides a la calma arriben de tot arreu. La cancellera alemanya, Angela Merkel, va considerar l’intercanvi de retrets i amenaces una “resposta equivocada” a la crisi. El ministre d’Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, va confessar que hi ha un “alt risc” d’enfrontament militar.

A l’illa de Guam, objectiu principal d’un hipotètic atac nord-coreà, la calma que les autoritats diuen que hi ha no ha evitat que s’hagi emès un full de recomanacions per preparar-se davant una “amenaça imminent” d’atac amb míssils.

L’escalada verbal, però, podria ser només el front més mediàtic de la crisi. Segons Associated Press, un alt càrrec diplomàtic dels EUA fa mesos que negocia en secret una sortida a la crisi amb homòlegs nord-coreans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia