Política

Estat d’emergència per xocs en una marxa ultra als EUA

Alarma en una ciutat de Virgínia davant la protesta de l’extrema dreta blanca per la retirada de l’estàtua del general Robert E. Lee

El Partit Republicà titlla la concentració de “repugnant”

El governador de l’estat nord-americà de Virgínia, el demòcrata Terry McAuliffe, va declarar, ahir, l’estat d’emergència davant la polèmica concentració de la ultradreta blanca a la ciutat de Charlottesville per protestar contra la retirada de l’estàtua del general confederat Robert E. Lee, que consideren un símbol històric, d’un parc de la ciutat. Aquest escenari ja va acollir, el mes passat, una concentració del Ku Klux Klan (KKK). En la marxa d’ahir, hi va haver greus aldarulls entre els supremacistes blancs i col·lectius antifeixistes, que es van saldar amb múltiples ferits i detinguts.

Unes hores abans, la nit de divendres a dissabte, l’ambient s’havia començat a caldejar quan centenars d’ultres, radicals racistes amb alguns components del KKK, avançaven al ritme de proclames nazis en una marxa amb torxes pels carrers de Charlottesville en el que era el preludi de la concentració d’ahir, que tenia per lema Unir la dreta i que va tenir la presència de figures de la nova extrema dreta dels EUA (Richard Spencer), formada per molts grupuscles que tenen una presència destacada als estats del sud, com ara Virgínia.

Escuts de protecció

Els manifestants portaven banderes confederades i escuts de protecció. L’organitzador de la mobilització, Jason Kessler, va subratllar que es tractava de defensar la primera esmena de la Constitució, que protegeix la llibertat d’expressió, i de fer costat “als grans homes blancs que estan sent difamats, calumniats i derrocats als EUA”. Entre les proclames antisemites i xenòfobes de la protesta es van poder escoltar: “Els jueus no ens reemplaçaran” i “Un poble, una nació, acabem amb la immigració”, abans que arribessin a la rotonda de la Universitat de Virgínia, presidida per una estàtua de l’expresident nord-americà Thomas Jefferson, on hi havia els contramanifestants de grups antifeixistes, com ara Black Lives Matters (Les vides negres importen). La concentració d’extremistes blancs els va encerclar i els van llançar torxes i esprais de pebre i propinar coces, i també va agredir personal de la universitat. Els xocs es van multiplicar amb empentes i cops de puny mentre que un vehicle atropellava un grup d’antifeixistes. Al vespre, la policia va dispersar els grups enfrontats.

Rebuig

Tot i que tenia el permís d’un tribunal, la marxa havia estat condemnada per l’alcalde de Charlottesville, Mike Signer, que la va qualificar de “desfilada covarda d’odi i intolerància”. El líder republicà de la Cambra de Representants, Paul Ryan, va condemnar amb fermesa la manifestació. “La ideologia que alimenta l’espectacle de Charlottesville és repugnant”, va afirmar Ryan, i hi va afegir: “Espero que només serveixi per unir els nord-americans contra aquesta classe de vil feixisme.”

Qui també es va posicionar va ser el president Donald Trump, que va piular a Twitter: “Tots hem d’estar units i condemnar l’odi. Als EUA, no hi ha lloc per a aquesta mena de violència.” Sorprenentment, una hora abans qui també s’havia pronunciat en aquesta xarxa social era la primera dama, Melania Trump, que va piular: “El nostre país promou la llibertat d’expressió, però comuniquem-nos sense odi al cor. Res de bo surt de la violència.”

LA FRASE

Hem d’estar units i condemnar l’odi. Als Estats Units, no hi ha lloc per a aquesta mena de violència
Donald Trump
president dels estats Units


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia