Política

Mas assegura des de Londres que Catalunya “seguirà endavant” amb el referèndum

L’expresident de la Generalitat Artur Mas ha afirmat avui des de Londres que Catalunya està disposada a “seguir endavant” amb els seus plans de celebrar el referèndum, malgrat que ha estat suspès pel Tribunal Constitucional.

“He vingut a explicar que estem absolutament decidits a seguir endavant”, ha dit Mas abans d’oferir una conferència en una sala de comitès de la Cambra dels Lords, convidat pel Centre per a la Resolució de Conflictes Intractables (CRIC, en les seves sigles en anglès), que presideix el liberaldemòcrata John Alderdice.

Preguntat pel reconeixement d’aquest referèndum davant la comunitat internacional, ha sostingut que “depèn del resultat”. “Si la participació és bona i el resultat és clar, es veurà d’una manera. Si, per la raó que sigui, això no fos així, llavors probablement es veurà d’una altra”, ha declarat Mas en una trobada amb la premsa a la seu del Club Nacional Liberal, al centre de la capital britànica.

“S’han fet molts referèndum d’autodeterminació en el món en aquests últims vint o vint-i-cinc anys, crec que més de cinquanta, i d’aquests cinquanta s’han reconegut vint-i-set països. I molts d’aquests referèndums no estaven negociats amb l’Estat central”, ha argumentat.

Preguntat sobre l’escenari polític que s’obrirà a Catalunya després de l’1 d’octubre, Mas ha advertit que amb el referèndum “es pot guanyar la independència, però construir-la no és un tema de dos dies”. “La independència es guanya o es perd l’1 d’octubre, almenys en aquest moment en el que estem. Dins d’un temps ja es veurà”, ha afirmat.

“A partir d’aquí, si es guanya la independència, llavors s’ha de construir, i això passa d’entrada per oferir diàleg i negociació a totes les parts interessades. Sempre hem dit que la independència de Catalunya, en el cas que es pugui construir, com jo espero, no s’ha d’imposar”, ha afegit Mas.

L’expresident ha admès que “el tema català no és un tema fàcil de resoldre en l’escena europea i internacional” i ha afegit: “S’està en espera de veure el que som capaços de fer els catalans”.

Al comparar la situació a Catalunya i a Escòcia, Mas ha ressaltat que “el Regne Unit va entendre perfectament el que havia de fer a Escòcia quan van veure que hi havia un Parlament amb majoria absoluta, igual que a Catalunya, a favor d’un referèndum”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia