Política

Política

Trump, amb qui guanyi

La Casa Blanca insisteix que el procés català és un “afer intern” de l’Estat, però garanteix que “treballarà” amb el “govern” que surti del referèndum

L’expresident du a Londres el convenciment dels catalans per l’1-O

El procés català s’internacionalitza. El Departament d’Estat dels Estat Units insistia ahir que “el referèndum és un afer intern” de l’Estat espanyol. Però per primer cop admetia que “treballarà” amb el “govern o entitat” que sorgeixi del referèndum d’autodeterminació del primer d’octubre. Així responia Heather Nauert, la portaveu del Departament d’Estat dels EUA, en ser interrogada per diversos periodistes sobre l’1-O.

La trobada per comentar l’actualitat diplomàtica mundial va servir ahir per avançar que Donald Trump, que rebrà Mariano Rajoy el dia 26, no abordarà, en principi, la qüestió catalana i el referèndum amb el president espanyol. Però resulta significatiu que aquest referèndum entri en l’agenda internacional de la Secretaria d’Estat i en els temes a comentar amb els corresponsals diplomàtics. L’administració nord-americana s’esperarà, doncs, al resultat de l’1-O per afrontar la qüestió catalana.

Fins ara, l’administració nord-americana s’havia limitat a dir que el conflicte Catalunya-Estat era una qüestió interna. A la primavera van recordar que treballarien per “una Espanya forta i unida”, segons va emetre llavors el comunicat de l’ambaixada a Madrid. La presa de posició es va adoptar arran de l’entrevista del president català, Carles Puigdemont, amb l’expresident dels EUA i premi Nobel de la pau, Jimmy Carter. Diversos congressistes dels Estats Units, interessats pel procés català, van rebre també Puigdemont en el seu viatge als EUA.

Hores abans, l’expresident Artur Mas va assegurar ahir a Londres que Catalunya està disposada a “seguir endavant” amb els plans de celebrar el referèndum de l’1-O, malgrat que ha estat suspès pel Tribunal Constitucional. “He vingut a explicar que estem absolutament decidits a seguir endavant”, va dir l’expresident català abans de fer una conferència en una sala de comitès de la cambra dels Lords, invitat pel Centre per a la Resolució de Conflictes Intractables (CRIC) que presideix el liberal demòcrata John Alderdice. En ser interrogat pel reconeixement del referèndum davant la comunitat internacional, va afirmar que tot depèn del resultat. “Si la participació és bona i el resultat és clar, es veurà d’una manera. Si, per la raó que sigui, això no és així, llavors probablement es veurà d’una altra manera”, va dir Mas. “S’han fet molts referèndums d’autodeterminació en el món en els últims vint o vint-i-cinc anys, crec que més de 50, i d’aquests 50 s’han reconegut 27 països. Molts d’aquests referèndums no s’havien negociat amb l’estat central”, va recordar.

“La majoria dels catalans votaran per un projecte”, va vaticinar Artur Mas, com una “Dinamarca mediterrània”, va assegurar. L’expresident considera que “si els catalans no tenim por i ens mantenim ferms, votarem i guanyarem”, va sentenciar davant dels representants polítics britànics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona