Política

Crida de Rajoy als membres de les meses a rebel·lar-se

El president espanyol dona allargues sobre la reforma de la Constitució i avisa que la prioritat ara és defensar-la

Turull augura que la política de l’amenaça provocarà un “tsunami democràtic”

La societat civil ha format des del primer moment part de l’ofensiva de l’Estat per impedir que l’1-O es visualitzin urnes i ciutadans fent cua per anar a votar. I ahir Mariano Rajoy es va encarregar de recordar-ho. A banda de l’avís general a tots els voluntaris que en els darrers dies han formalitzat el seu interès a participar en les tasques d’organització, als quals des de La Moncloa es recordava divendres passat que la prohibició del TC també els afecta, el president del govern espanyol va esmentar ahir explícitament els ciutadans que siguin cridats a formar part de les meses electorals i els va instar a negar-se a formar part del dispositiu. “Que no hi vagin, perquè no hi pot haver referèndum i seria un acte absolutament il·legal”, sentenciava.

L’amenaça de veure’s immersos en un acte il·lícit que pugui tenir conseqüències és un dels elements cabdals d’aquesta primera fase per frenar l’1-O. I, de fet, a banda de perseguir alts càrrecs, funcionaris i alcaldes –com es va veure ahir–, s’intenta anar segant l’herba a través dels elements que consideren més “febles” de la cadena que hauria de garantir l’èxit de la cita a les urnes. Rajoy feia aquestes declaracions als passadissos del Congrés després de concloure la primera sessió de control al seu govern, en què el debat català ha irromput amb força.

I als successius plens, Catalunya seguirà capitalitzant bona part del debat, si bé Rajoy ha aconseguit defugir –amb l’ajuda del PSOE– un monogràfic abans de l’1-O, tal com exigia Podem. En aquest moment, al PP només li interessa exhibir unitat davant els independentistes, però sense haver de sotmetre’s a l’escrutini de la cambra per explicar els seus plans. Aquest front comú, si més no, es visualitzarà la setmana vinent amb la proposició impulsada per Cs que, en el fons, intenta furgar en el discurs cada vegada menys equidistant del PSOE i, sobretot, en l’allunyament de Podem de la línia impulsada per La Moncloa.

Sánchez, en tot cas, blindava ahir el president espanyol avisant Pablo Iglesias que abans de l’1-O no forçarà cap ple monogràfic. A canvi, s’assegura que el PP mantingui el seu suport a la creació de la comissió parlamentària que ha d’avaluar el model territorial, que tampoc no veurà la llum fins que no passi el referèndum.

En tot cas, Rajoy continua volent deixar constància que davant del “desafiament” actual no toca parlar de diàleg ni mostrar cap element que pugui ser interpretat com una cessió. Un argument que li va servir per donar allargues a Rivera sobre el compromís adquirit amb Cs per reformar la Constitució. Ara, la seva prioritat és “guanyar la batalla” de la legalitat, reiterava.

Tsunami democràtic

Mentrestant, ahir el conseller Jordi Turull va presidir la Diada que cada any se celebra a Madrid organitzada per la delegació de la Generalitat. Durant la seva intervenció va garantir la determinació del govern perquè la ciutadania pugui expressar-se a les urnes, mentre denunciava que, mentre l’executiu de Puigdemont oferia “política”, l’Estat responia amb “querelles”. El conseller de la Presidència es lamentava que Rajoy només busqui “renúncia, resignació i rendició”, alertant que aquestes tres paraules no formen part del diccionari dels que estan al capdavant de la Generalitat. Prèviament, Turull s’havia pronunciat sobre les darreres accions de la justícia, subratllant que tot plegat provocarà un “tsunami democràtic” que acabarà empenyent més ciutadans a les urnes.

LES FRASES DEL PRESIDENT ESPANYOL

Els demano que no hi vagin, a les meses electorals, encara que els citin, perquè és un acte il·legal
És igual el que es declarin, a Espanya la llei es compleix perquè és una democràcia
Avui la prioritat és defensar la Constitució i guanyar la batalla de la democràcia i de la llei

Els madrilenys favorables a l’1-O mantenen l’acte

La suspensió per part d’un jutge de Madrid –proper a la plataforma ultraconservadora Lliures i Iguals– de l’acte a favor del dret a decidir ha acabat esperonant els seus organitzadors i, en aquest sentit, ahir anunciaven que la convocatòria per a diumenge vinent es manté i fins i tot se n’ampliarà el format, si bé es buscarà un altre espai que no sigui d’àmbit municipal. Els promotors, encapçalats per diversos intel·lectuals, artistes, escriptors i activistes socials de Madrid, arran del referèndum de l’1-O van llançar un manifest en defensa de la llibertat d’opinió i d’expressió, mentre reivindicaven el dret a decidir dels catalans des de la convicció que el conflicte només es pot resoldre des de la política i amb les urnes. “Això no va d’independència, va de democràcia”, reblava Elena Martínez, que, juntament amb el catedràtic emèrit Javier Sádaba, el politòleg Jaime Pastor i l’activista Pedro Casas garantien que en aquest acte de diumenge el que es pretén és fer “apologia de la democràcia”. En aquest sentit, confien que el contenciós plantejat pel grup municipal del PP contra l’alcaldessa Manuela Carmena i la resposta judicial desproporcionada encoratgin els madrilenys a acudir a l’acte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona