Política

referèndum 1-O

implementació dels resultats

Sànchez (ANC): “Avui escoltarem la declaració d’independència”

El president de l’ANC diu que avui s’ha de fer “un acte de coherència política i de credibilitat”

El líder de l’entitat sobiranista manté que el diàleg està obert

Sànchez rebutja l’acusació de la Guàrdia Civil sobre la participació dels Mossos en l’organització de l’1-O: “Hi ha una operació d’Estat per acabar amb els Mossos d’Esquadra i els seus comandaments”

“L’ANC no pressiona el president de la Generalitat i no convoquem la mobilització d’aquesta tarda per aquest motiu. Caminem junts en moltes decisions i en moltes actituds i avui es tracta de donar-li suport. Volem la declaració d’independència, i també la vol el president Puigdemont. Avui escoltarem des del Parlament la declaració d’independència. Tothom n’és conscient de la responsabilitat històrica i crec que hi ha moltes evidències de posicionaments responsables.” Així s’ha expressat aquest matí el president de l’ANC, Jordi Sànchez, a Catalunya Ràdio. “El dia 1 d’octubre va existir. I la dignitat de més de 2 milions de persones que van participar, desafiant la violència gratuïta del govern espanyol contra la població. Avui s’ha de fer un acte de coherència política i de credibilitat del Govern. La comunitat internacional sap que les paraules que avui es pronunciaran són rellevants, però saben també que el diàleg ha format part i formarà part de tot el sobiranisme. Que ningú ens vulgui fer creure una altra cosa: qui ha negat el diàleg, la possibilitat d’acords polítics, sempre han estat els mateixos.” “No m’atreviria a dir que s’ha consensuat la declaració d’avui del president. Sí que hi ha hagut una comunicació molt fluïda. Hi ha contactes permanents. La decisió del què es dirà pertoca només al President, però sí que hi ha una línia d’acció i ahir, que vaig tenir l’oportunitat d’estar molta estona treballant amb el President, amb altra gent, us asseguro que el diàleg va ser permanent, també amb empresaris, també amb partits de l’oposició... Si algú vol crear el relat que el President està aïllat en una torre d’ivori i que no vol escoltar ningú, que el canviï. Voldria dir a la població que mantingui la confiança en el president i en aquest govern, que sempre s’ha donat compliment a la paraula.” Com es conjuga aquesta tranquil·litat amb l’amenaça, per part del govern espanyol, d’aplicar l’article 155? “Caldrà esperar, no puc avançar allò de què no tinc els detalls. Si hi ha voluntat de diàleg, avui trobaran aquest missatge en les paraules del president. Ara, si el que es vol és tornar a humiliar, si es vol una renúncia, que ajupim el cap i ens agenollem, no és el que es trobarem.” Serà una declaració, apunta Sànchez, que tindrà el suport de la CUP, “i no pot ser d’altra manera si es manté la dignitat”.

D’altra banda, Sànchez ha desmentit que Trapero, el major dels Mossos d’Esquadra, estigui “involucrat”, com manté la Guàrdia Civil, en l’organització del referèndum. Ha elaborat un document que ha presentat a la Fiscalia de l’Audiencia Nacional. “El document de la Guàrdia Civil, de 300 pàgines, és ple de «recreacions» de la realitat, amb l’únic fi de desprestigiar els Mossos i justificar decisions posteriors, com és la substitució del cos, com a mínim de part dels seus comandaments. Ho denuncio: hi ha una operació d’Estat per acabar amb els Mossos d’Esquadra i els seus comandaments a partir de relats que no responen a fets verídics. És molt curiós que provingui de la Guàrdia Civil, que ha donat proves públiques d’hostilitat cap als Mossos.”

Convoca a la concentració a quarts de sis al passeig de Lluís Companys. “Que avui tothom mantingui una actitud cívica, pacífica. Sabem que hi pot haver provocacions, que serà un altre dia ple d’emocions intenses, un altre més... Les mobilitzacions seran, com sempre, pacífiques.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona