Política

L'altra cara de l'1-O

L’ajuntament que no era

El dia abans del referèndum agents de paisà de la Guàrdia Civil van arribar a Òrrius per fer fotos de l’ajuntament, però es van equivocar d’edifici

L’immoble on van anar fa anys que ja no és la seu de les dependències municipals

La celebració del referèndum de l’1 d’octubre va deixar a la retina de mig món les imatges de la brutal actuació policial dels dos cossos estatals que van reprimir la celebració de la votació. De mica en mica, però, es van coneixent anècdotes i successos, alguns dels quals posen en evidència diverses actuacions dutes a terme per la Guàrdia Civil i la Policía Nacional

Un d’aquests episodis se situa a Òrrius, el municipi més petit del Maresme, i va tenir lloc el dissabte 30 de setembre, un dia abans del referèndum. Tal com explica l’alcalde, Jordi Rull (ERC), aquell dia al matí veïns del poble van veure com hi arribava una furgoneta gran de color blanc. La matrícula va revelar que es tractava d’un vehicle de la Guàrdia Civil, que havia establert el seu campament base a prop de Dosrius. Segons Rull, els veïns van observar com del vehicle en baixaven tres persones –suposadament agents vestits de paisà– que van començar a fer fotografies de l’edifici que antigament havia estat l’ajuntament i que, des de fa anys, s’utilitza com a lloc de reunió d’entitats. “Es devien pensar que allò encara era l’ajuntament del poble i que aquell seria un dels punts de votació per l’1-O”, explica l’alcalde, que assegura que els agents ni el van anara a veure ni es van posar en contacte amb ell. El que potser no sabien aquells “visitants” és que realment es van quedar a molt pocs metres de l’actual casa consistorial que l’endemà va ser el marc de la votació. “Van arribar fins a la plaça de la Constitució”, comenta Rull. Des d’aquest punt, els agents només havien de fer la volta entorn de l’església per poder trobar l’ajuntament. Però no ho van fer, i van marxar. L’endemà, “misteriosament” va caure un arbre a la carretera d’Òrrius, fet que potser va impedir que la Guàrdia Civil pogués arribar fins al poble per actuar-hi amb la mateixa brutalitat que va desplegar a Dosrius i Canyamars.

El Cros va rebutjar els incidents

D’altra banda, també s’ha sabut que el dia del referèndum es van registrar alguns incidents a Argentona, concretament al col·legi electoral situat a l’escola Sant Miquel del Cros. Segons Ràdio Argentona, el punt de votació va haver de tancar al migdia per diversos aldarulls provocats per un grup de joves que van apedregar i increpar tant els veïns que es trobaven a la porta de l’escola com els mossos d’esquadra. Finalment, l’escola va tancar les portes al migdia i els membres de la mesa van traslladar les urnes a l’Ajuntament. A través d’un comunicat, la regidoria de Cohesió, encapçalada per Susana López (PSC), i diverses entitats del barri van rebutjar l’actuació “puntual d’incivisme d’un grup de joves” i els insults que van rebre els veïns. En el text s’hi afegia que “els fets que van passar al barri del Cros no es poden excusar”, i es condemnaven també les “càrregues policials que hi va haver a tot Catalunya” aquell dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid