Política

Puigdemont ha de moure peça pel 155 abans de cinc dies

El president esprem les crides a la mediació i al diàleg abans de la possible suspensió de l’autonomia

Aborda amb Junqueras la resposta, que recolliria la literalitat de la declaració

Abans de dilluns a les deu del matí, Carles Puigdemont haurà d’aclarir al govern espanyol si abans-d’ahir va declarar la independència de Catalunya des del Parlament. Aquest és el termini que el Consell de Ministres va donar al president de la Generalitat com a primer pas per poder executar la suspensió de l’autonomia en aplicació de l’article 155 de la Constitució. Una intervenció que té, per ara, un abast indeterminat, i que tampoc no es concreta en el requeriment que va rebre Puigdemont a primera hora de la tarda per burofax. En l’escrit, el govern espanyol considera que la declaració és una “pretesa culminació” d’un procés que ha estat impugnat i suspès reiteradament pel Tribunal Constitucional, fins al punt que ja suposa “la creació d’un greu risc per a la convivència democràtica, el funcionament de les institucions i l’ordre constitucional”.

Després del malestar que va generar entre els grups i les entitats independentistes la concreció de la declaració d’independència que Puigdemont va donar per feta i per suspesa, la previsió del president és pactar la resposta al requeriment amb els actors del procés. De fet, segons algunes fonts, ahir la van abordar amb el vicepresident del govern, Oriol Junqueras, i van consensuar traslladar la intervenció literal de Puigdemont a la cambra i, si és necessari, també la declaració que JxSí i la CUP van signar fora de l’hemicicle. Els republicans són partidaris d’enviar la resposta abans de dilluns, sense arribar a esgotar el termini.

D’acord amb el requeriment, la resposta ha de ser afirmativa o negativa i, en cas que no ho sigui, s’interpretarà com una confirmació de la vulneració de l’ordre constitucional. Si això passa, segons va avisar el portaveu del govern, Jordi Turull, s’haurà de “proclamar la república en el moment i els temps que decideixin els grups parlamentaris”. A banda, tant l’inici de la via del 155 com la negativa explícita de Rajoy a negociar amb la Generalitat van provocar la resposta a la nit del mateix Puigdemont donant-se per assabentat. “Demanes diàleg i et responen posant el 155 damunt la taula. Entesos”, va piular a Twitter. També Junqueras s’havia adreçat abans al president espanyol en una piulada per advertir-lo que “un diàleg sincer és el prec de la comunitat internacional i el que espera Catalunya, no la confrontació i noves amenaces”.

En una entrevista al matí a la CNN, Puigdemont mantenia la crida a la mediació, esgotant potser les darreres apel·lacions a la negociació abans de la intervenció de les institucions catalanes. El president va demanar una reunió amb el govern espanyol a què assisteixin dos representants de cada executiu, perquè es nomeni un mediador. “Potser això podria ajudar-nos a parlar”, va indicar. Poc després, però, Rajoy tornava a rebutjar al Congrés qualsevol intent de diàleg.

Segon termini

El camí cap a la intervenció de l’autonomia tindrà un segon termini: dijous vinent a les 10 del matí. En aquell moment, govern i Parlament haurien d’haver garantit el “compliment íntegre del requeriment”, que exigeix posar punt final al procés, per evitar que s’apliqui l’article 155 a fi de “restaurar l’ordre constitucional i estatutari vulnerat”. Aquest darrer pas es faria amb l’aprovació de la majoria absoluta del Senat. Pel govern espanyol, la declaració de la independència, estigui o no en vigor, o la desatenció del requeriment per Puigdemont donarien peu a aplicar la suspensió, una “via legítima i constitucional davant aquest incompliment manifest, contumaç i deliberat” de la Carta Magna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona