Política

Violència policial durant l'1-O

Human Rights Watch denuncia “l’ús excessiu de la força” l’1-O

L’ONG pels drets humans reclama una investigació “independent” i recomana que la faci un “organisme internacional”

L’organització insta la UE a “deixar clar públicament a les autoritats espanyoles” que ha de respectar “les lleis europees de drets humans”

Human Rights Watch (HRW) denuncia en un informe “l’ús excessiu de la força” de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per aturar el referèndum de l’1-O i demana una “investigació efectiva” i “independent”.

L’ONG pels drets humans assenyala que “la policia potser tenia la llei del seu costat per aplicar una ordre judicial, però això no els donava el dret a utilitzar la violència contra manifestants pacífics”.

L’investigador d’HRW que ha elaborat l’informe, Kartik Raj, subratlla que “en aquests temps divisius, és especialment important que les autoritats respectin els drets humans, inclosos la llibertat d’expressió i de reunió, i l’estat de dret”.

“Un compromís de Madrid i Barcelona per cooperar totalment amb una investigació independent de la violència de l’1-O seria un pas important per restaurar la confiança”, suggereix.

L’ONG recorda que “el govern espanyol té l’obligació de garantir que hi ha una investigació efectiva”. Tenint en compte les “tensions” actuals entre els governs català i espanyo, Raj recomana la investigació es faci a través “d’un organisme internacional independent”, com el Consell d’Europa, el comissari de Drets Humans o l’Oficina de l’Alt Comissionat de l’ONU pels Drets Humans.

Raj detalla que la seva investigació demostra en tres casos que “la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van fer un ús excessiu de la força l’1-O a Catalunya”. Així, ha pogut constatar l’ús excessiu de la força contra “manifestants pacífics” a Girona, Aiguaviva i Fonollosa. A Girona, l’ONG va entrevistar testimonis i ferits al Col·legi Verd, on diu que “un pare colpejat era un agent dels Mossos fora de servei, i un altre un bomber”. A un col·legi de Sant Narcís, HRW ha documentat que la policia va trencar el braç d’un bomber que “no suposava una amenaça per a la policia”.

Espanya “és membre de la Convenció Europea de Drets Humans, així com també de la Convenció Internacional de Drets Civils i Polítics, que imposen obligacions específiques pel respecte a la reunió pacífica i la llibertat d’expressió” i recullen com fer un “ús de la força” legal. “Fins i tot si els governs poden imposar algunes restriccions a aquests drets, les mesures han de ser les necessàries i proporcionades per a l’objectiu específic. Encara que la gent actuï il·legalment, l’Estat no pot privar-los dels seus drets o utilitzar una força excessiva”, avisa Human Rights Watch.

A més, HRW diu que la UE i els estats europeus “haurien de deixar clar públicament que qualsevol ús de la força ha de complir amb les lleis nacionals i la normativa europea de drets humans”.

L’ONG emfatitza que “els estàndards dels drets humans sobre l’ús de la força requereix a la policia utilitzar alternatives sempre que sigui possible”. A més, constata que les lleis que regulen la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, així com el “codi ètic” del cos espanyol, incorporen mencions “a les normes de drets humans” i marquen que l’ús de la força s’ha de fer “amb proporcionalitat, d’acord amb l’amenaça i amb l’objectiu de minimitzar els danys i els ferits”. “És fonamental que qualsevol acció policial en el futur s’adhereixi estrictament a aquests estàndards”, conclou l’ONG.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona