Política

referèndum 1-O

implementació dels resultats

L’ANC demana que s’aixequi la suspensió de la independència

El secretariat de l’organització considera que és necessari “ateses les circumstàncies”

El conseller Rull lamenta que l’Estat amenaci en comptes de dialogar

El secretariat de l’Assemblea Nacional Catalana, després d’una reunió extraordinària que va durar quatre hores, va instar ahir al vespre el Parlament, el president Carles Puigdemont i el seu govern a aixecar la suspensió de la declaració d’independència decidida dimarts, i aplicar la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república.

En un breu comunicat emès passades les 10 de la nit, el secretariat justifica la petició basant-se en les circumstàncies actuals. És a dir, el rebuig del govern d’Espanya –i l’amenaça d’aplicar l’article 155 de la Constitució– a l’oferta de diàleg i mediació feta per Puigdemont, gest en el qual es justificava la suspensió.

Ahir hi va haver més reaccions a les amenaces del govern espanyol. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va lamentar que l’Estat amenaci Catalunya amb l’aplicació de l’article 155 en comptes d’incitar al diàleg. “En aquests moments Catalunya està amenaçada, quan el lògic seria que fos escoltada”, va afirmar ahir després de presentar el perllongament de la línia 1 del metro a Badalona.

Pel conseller, el fet que el govern espanyol i el PSOE tinguin “més ganes de 155 que no pas de diàleg” és una “mala notícia”, com també ho és que “alguns dels grans partits de l’Estat no entenguin res del que va suposar l’1 d’octubre”.

Per la seva banda, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, també va refermar ahir la voluntat de diàleg en oposició al requeriment, que “sembla molt clar que és un inici del 155”. “Que quedi clar que nosaltres continuem volent dialogar i ells hi posen barreres”, hi va afegir.

Reunió del govern

La consellera és del parer que Puigdemont ha de respondre a Rajoy “com més aviat millor” amb “el discurs que va fer el mateix president” dimarts passat i “la declaració d’independència signada per 72 diputats”, segons va explicar a Catalunya Ràdio.

El govern es reunirà en les pròximes hores per acabar de lligar la resposta, si bé el termini donat per l’Estat expira dilluns a les 10 hores.

LA FRASE

Es va consensuar amb la CUP un marge d’unes setmanes perquè sortissin els mediadors
Dolors Bassa
consellera de Treball, Afers Socials i Famílies

Millo: “La pilota és a la teulada de Puigdemont”

El delegat del govern espanyol, Enric Millo, va reclamar ahir a Carles Puigdemont que reflexioni i aclareixi si el 10 d’octubre passat va declarar o no la independència per decidir si s’aplica l’article 155 de la Constitució, mesura que, segons el seu parer, “no ha estat mai la primera opció” de l’executiu espanyol. “La pilota és a la teulada de Puigdemont”, va resumir en declaracions a RAC1. Segons Millo, hi ha tres fets que van provocar que Puigdemont no tirés pel dret amb una declaració d’independència clara i rotunda: la manifestació a Barcelona de milers de persones en defensa de la unitat d’Espanya, la “fugida de moltes empreses importantíssimes” i la crida de la UE i d’alguns dels seus països perquè no declarés la independència i s’obrís al diàleg. El delegat del govern va defensar que Mariano Rajoy ha optat per “la prudència i una visió d’estat” i va aplaudir l’acord amb el PSOE per obrir una comissió que avaluï la possibilitat d’introduir modificacions en la Constitució. Pel polític del PP, aquesta comissió representa “una gran oportunitat que no podem desaprofitar” i remarca que, “si el president Puigdemont s’hi posa d’esquenes, ningú ho entendria i ningú li ho podria perdonar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona