Política

comissió europea

el tema català

Juncker retreu públicament a Rajoy que no li hagi fet cas sobre els seus consells de resoldre el conflicte català

El president de la Comissió Europea admet que està molt preocupat pel conflicte però que no pot fer de mitjancer perquè això "provocaria més caos a Europa"

El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, ha tocat públicament el crostó públicament a Mariano Rajoy avui en el transcurs d'un diàleg amb estudiants de la Universitat de Luxemburg. Juncker ha desvetllat que "feia temps que advertia el president espanyol sobre la necessitat de solucionar la crisis catalana". Ha manifestat que "vaig advertir al primer ministre espanyol que havia d'actuar per aturar la situació catalana abans que se li anés de les mans, però el meu advertiment va ser desatesa". I ha continuat explicant que "en més d'una ocasió vaig preguntar a Mariano Rajoy quines iniciatives pensava prendre per evitar que la situació catalana es descontroles"."Hi ha un munt de coses que no es van fer", ha conclòs.

Jean-Claude Juncker s'ha queixat que molta gent li demana que s'involucri en l'afer entre Espanya i Catalunya, però ha reiterat que no ho pot fer perquè creu que la intervenció de la Comissió Europea ara "només provocaria més caos". I ho rematant dient: "nosaltres no podem fer res. No ens podem involucrar en aquest cas". Unes afirmacions que haurien de deixar clar a tothom que la Unió Europea, de moment, no mourà un dit.

El president de la Comissió Europea que en algunes ocasions ell ha fet de mediador entre els estats membres de la Unió que tenien discrepàncies, però ha dit que en el cas de Catalunya no ho pot fer perquè les peticions han arribat d'una sola part, la catalana. Més encara, Juncker també ha fet públic que "Rajoy ha rebutjat totes les crides a la mediació, argumentant que el referèndum sobre la independència de Catalunya s'ha fet desafiant la constitució espanyola i el Tribunal Constitucional".

Tot i que, segons les seves pròpies paraules, la CE no pot actuar, de moment, ha advertit que "la comunitat internacional no pot continuar ignorant la crisi política espanyola". "OK, ningú està disparant contra ningú a Catalunya -encara no-, però penso que hauríem d'entendre que està passant", ha afegit.

Parlant en general sobre la fragmentació de la identitat europea, ha transmès la seva inquietud que si Catalunya esdevé independent, "altres regions podrien seguir el seu camí i això no m'agrada. No m'agradaria que en quinze anys hi hagués un euro repartit entre 100 estats diferents. Si ja és difícil gestionar-lo tenint disset estats!, seria impossible si n'hi ha més".

La seva intervenció amb els estudiants ha estat recollida en un Facebook Live, que us oferim a continuació:



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia