Política

Setge al procés sobiranista

Podem acusa Rajoy de “suspendre la democràcia a Catalunya i a Espanya”, amb el suport del PSOE 

El secretari d’Organització de Podem, Pablo Echenique, ha acusat aquest dissabte al president del Govern central, Mariano Rajoy, de “suspendre la democràcia”, no només a Catalunya sinó també a Espanya, i de trencar els consensos dels pactes del 78 de convivència territorial.

Així ho ha assegurat en la roda de premsa que ha ofert a la seu del partit morat per valorar les mesures aprovades pel Consell de Ministres, en el marc de l’article 155 de la Constitució, per fer front al conflicte català. “Avui és un dia terrible per a la democràcia a Espanya”, ha lamentat Echenique, qui ha assegurat que tota la seva formació es troba en “xoc” després de conèixer les mesures aprovades pel govern de Rajoy, que inclouen el cessament de tot el govern de la Generalitat i la celebració d’eleccions catalanes en un termini màxim de sis mesos.

Segons Echenique, “qualsevol demòcrata ha de tenir els pèls de punta” després d’escoltar a Rajoy. “Es donarà la situació que governarà a Catalunya el partit que va aconseguir en les eleccions autonòmiques un 8,5% dels vots”, ha afirmat, després de sentenciar que les mesures suposen la “intervenció” de Catalunya.

A més, ha criticat que les “excuses que ha donat Rajoy per no dialogar cauen pel seu propi pes” perquè, segons ha recordat, el propi expresident del Govern José María Aznar “va negociar amb ETA”. “Estem davant un cas de manual en el que un partit decideix posar per davant els seus interessos de partit que els del país.  Això és enormement irresponsable.  Cap govern hauria d’actuar en contra del seu país”, ha advertit. “Estem davant un dia històric en allò terrible”, ha emfatitzat.

Així mateix, ha criticat que, a més, aquesta situació està sent governada “pel partit més corrupte d’Europa”, recolzat “per un bloc monàrquic format per PP, PSOE i Ciutadans que estan posant en perill la convivència del nostre país”. “Estan empenyent a Catalunya fora d’Espanya i suspenent les normes més elementals de la democràcia”, ha insistit.

Echenique ha estat especialment dur amb el PSOE, al que ha acusat d’incomplir totes les seves promeses i faltar a la seva paraula quan parlava de plurionacionalitat, demanava la dimissió de Rajoy o va plantejar la reprovació de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, que després va retirar. “Tot això no ho oblidarà la ciutadania del nostre país”, ha avisat.  

Preguntat sobre quins seran els moviments de Podem a partir d’ara, el dirigent ’morat’ ha explicat que primer haurà de reunir-se l’Executiva del seu partit per “analitzar la situació, que és d’enorme gravetat”, i per pensar què poden fer dins les seves possibilitats.

“En aquests moments estem en xoc per la suspensió de la democràcia, no només a Catalunya sinó a Espanya.  Haurem de reunir l’executiva de Podem per decidir què fem d’ara en endavant. El que nosaltres seguirem aspirant és a fer fora a Rajoy, a un president piròman”, ha postil·lat.

En tot cas, ha destacat que en aquests moments el fonamental és “cridar la calma” i no prendre decisions precipitades. “No cal actuar com fa Rajoy incendiant el nostre país”, ha reclamat, al mateix temps que ha fet una crida al govern espanyol perquè no recorri a la força en les mobilitzacions convocades a Catalunya contra el 155 i l’empresonament dels líders d’ANC i Omnium.

Sobre l’avançament electoral, ha criticat que l’Executiu de Rajoy, recolzat pel PP, el PSOE i Ciutadans, imposi “eleccions per la força” a Catalunya; uns comicis que, segons Podem, no solucionaran res.

Tot i així, la direcció del partit morat no tem acudir a les urnes i “sortirà a guanyar”, com va afirmar aquest divendres el seu secretari general, Pablo Iglesias, encara que la seva marca catalana, Podem, es manté encara fora de Catalunya en Comú, el nou partit impulsat per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i principal referència de la cúpula estatal de la formació.

“Encara no sabem quan seran les eleccions. Ha d’haver-hi una candidatura d’unitat a l’espai del canvi a Catalunya”, ha defensat Echenique sobre aquesta possible aliança que des de la direcció estatal s’interpreta com l’únic camí, davant les reserves de Podem sobre la fórmula.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia