Política

El PNB vota en contra de l’aplicació de l’article 155 perquè “no hi ha cap raó que el justifiqui”

La senadora i secretària tercera de la mesa, María Eugenia Iparragirre, entèn que no hi ha hagut cap declaració d’independència”

El portaveu del partit a la cambra alta, Jokin Bildarratz, afirma que les mesures anunciades pel govern espanyol són “anticonstitucionals”

La senadora del Partit Nacionalista Basc (PNB) i secretària tercera de la mesa de la cambra alta espanyola, María Eugenia Iparragirre, ha votat en contra de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya a la reunió de l’òrgan executiu del Senat perquè considera que “no hi ha cap raó que el justifiqui”.

A través d’un comunicat, el PNB explica que la iniciativa traslladada pel govern del PP al Senat ha tirat endavant gràcies als quatre vots dels representants del PP i els dos del PSOE, amb l’únic vot en contra de la senadora basca, que ha anunciat que el seu partit mostrarà el seu rebuig a la mesura durant tota la tramitació.

Iparragirre ha argumentat que “en cap moment hi ha hagut un requeriment per part de Rajoy a Puigdemont”, tal com ordena el mateix article 155 de la Carta Magna, sinó que “s’ha limitat a fer una pregunta que el President de la Generalitat, efectivament, ha respost”.

A més, la senadora entén que de la resposta de Puigdemont en resulta “evident” que el president català “reconeix que no hi ha hagut cap declaració d’independència”. És per aquest motiu que no veu “cap raó que justifiqui l’aplicació de l’article 155”, una mesura d’excepció que ha titllat de “dubtosa constitucionalitat”.

El portaveu jeltzale al Senat, Jokin Bildarratz, ha afirmat que les mesures anunciades per la Moncloa per activar la suspensió de l’autogovern català són “anticonstitucionals” perquè “s’intervé el Parlament català i, per tant, el dret de sufragi”.

En una compareixença a la seu de Sabin Etxea de Bilbao, Bildarratz ha recordat que sempre han estat contraris a l’aplicació del 155 i que una vegada conegudes les mesures que planeja l’executiu de Mariano Rajoy ho són “encara molt més”. I és que al seu parer, aquesta iniciativa “va contra la convivència dels catalans, entre els catalans, i dels catalans amb la resta de l’Estat”.

A més, alerta que d’aquesta manera “es “trenca un dels mètodes, estratègies i eixos bàsics” més adequats per resoldre els conflictes: el diàleg.

Segons el PNB, “no hi ha més solució que un diàleg que ens porti a la negociació, i una negociació que ens porti a l’acord”. “No hi ha una altra via”, ha reblat.

El representant de la formació al Senat ha volgut denunciar també “el mètode utilitzat en tot aquest procés” per aplicar el 155. “El govern espanyol ha criticat continuament el procediment utilitzat a Catalunya el 6 i 7 de setembre a l’hora d’aprovar la Llei del referèndum i de transitorietat. Doncs avui és el dia en que nosaltres, abans d’anar a la Mesa [del Senat] a debatre sobre la posada en marxa del 155, encara no teníem cap paper”, ha exposat.

També ha retret que s’hagi ajornat el ple ordinari de la propera setmana i ho hagin sabut a través dels mitjans de comunicació.

“S’estan adoptant una sèrie de mesures molt greus, molt importants, per a les quals el govern de Mariano Rajoy ha utilitzat molt temps en considerar-les i debatre-les amb el PSOE i Ciutadans i, nosaltres, a la Cambra Alta, només tindrem de dimarts a divendres per poder debatre en torn a aquests documents”, ha denunciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia