Política

Setge al procés sobiranista

Resposta massiva de les comarques gironines a l’11-N

Centenars d’autocars es desplacen a Barcelona per reclamar la llibertat dels presos polítics

Crida a recollir 55.000 signatures per la llista unitària

El Gironès i la Selva encapçalen la delegació més nombrosa

La mobilització gironina en la manifestació d’aquesta tarda al centre de Barcelona serà de nou massiva. Les entitats independentistes han noliejat més de 150 autocars des de diferents poblacions de les comarques gironines. Només des del pavelló de Fontajau de Girona, a partir de dos quarts de tres de la tarda, sortiran 24 autobusos amb més de 1.300 persones. S’ha de tenir en compte també els gironins que es desplaçaran a la capital catalana amb cotxes particulars o amb tren.

La resposta a l’11-N és arreu de les comarques gironines. Segons dades facilitades per les assemblees territorials de l’ANC, el Gironès i la Selva compten amb les delegacions gironines més nombroses. S’han noliejat 45 autocars des de diferents poblacions del Gironès i de la Selva surten cap a Barcelona 40 autocars. Entorn d’aquesta xifra hi ha també la flota que surt de l’Alt i el Baix Empordà, amb 36 i 38 autobusos mobilitzats respectivament. Des de Figueres, s’han noliejat 8 autocars; des de Roses, 3, i des de Castelló d’Empúries, 4. Quant al Baix Empordà, es destaquen els sis autocars que surten de Sant Feliu de Guíxols, Torroella de Montgrí i Palamós. Nou autocars s’han noliejat des de Palafrugell i 7 des de la la Bisbal d’Empordà. Tanquen la llista baix-empordanesa Platja d’Aro amb un i tres des de Calonge. Tretze autocars s’han posat a disposició des d’Olot i des de diferents poblacions de la comarca de la Garrotxa surten cap a Barcelona un total de sis autocars. Des del Pla de l’Estany s’han noliejat tretze autocars.

A banda de la demostració de força ciutadana al carrer, continua la crida a la unitat del sobiranisme pel 21-D. Ahir al migdia, a Girona, representants de les plataformes L listaunitaria.cat i Respublica.cat van fer una crida a recollir més de 55.000 signatures per constituir una candidatura d’unitat civil com una agrupació d’electors. Ahir s’havien comptabilitzat 5.200 signatures des de Girona. Es poden fer a través del web.

Nou rebuig al 155

Uns cinc-cents treballadors de la Generalitat es van concentrar ahir una vegada més davant de la delegació del govern a Girona. Una representant dels treballadors va llegir un manifest en què l’assemblea de treballadors de la Generalitat a Girona reconeix com als seus superiors únicament el president Puigdemont, el vicepresident Junqueras i els consellers empresonats o exiliats, “i no cap altre” òrgan o persones que no hagin estat escollits pel Parlament. Els treballadors es consideren directament atacats en els seus drets per la intervenció de la Generalitat duta a terme per l’Estat, i rebutgen les accions repressives contra càrrecs electes i treballadors, així com la hipotètica il·legalització de partits, entitats o candidatures electorals. L’assemblea va exigir, un cop més, “la immediata posada en llibertat” dels membres del govern empresonats i dels líders de l’ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

També van denunciar que la intervenció de l’Estat ja es nota en la seva feina: “Sobretot en el bloqueig en el pagament de prestacions i serveis.” Després de la lectura del manifest van fer un minut de silenci. Per tancar l’acte es va cantar Els segadors i posteriorment es van fer crits a favor de la llibertat. En el seu manifest, els treballadors van assegurar que continuaran fidels a les institucions legítimes del país i van fer una crida als ciutadans a defensar-les.

LA XIFRA

153
autobusos
surten de les comarques gironines organitzats des de l’ANC i entitats independentistes.

La Guàrdia Civil cita un jove gironí

Un jove de Girona, membre de l’Assemblea de Joves del Gironès, va rebre ahir una carta certificada en la qual se’l cita a declarar a la comandància de la Guàrdia Civil de Girona en qualitat d’investigat, divendres de la setmana vinent, a les deu del matí. En la carta no s’hi especifica el motiu de la citació, ni tampoc el presumpte delicte pel qual se’l pretén investigar. Per acompanyar el jove citat s’està organitzant una concentració davant la caserna de la Guàrdia Civil (al carrer Emili Grahit, a tocar de la plaça dels Països Catalans) per dos quarts de deu del matí, mitja hora abans de l’hora de la citació. L’Assemblea de Joves del Gironès ha confirmat que aquesta concentració té el suport d’entitats com ara Girona Vota, el Comitè de Defensa de la República (CDR) Girona-Salt i el col·lectiu Drets. Serà precisament una advocada d’aquest col·lectiu, la jurista Montserrat Vinyets, l’encarregada d’oferir l’assessorament legal al jove investigat en la seva compareixença davant la Guàrdia Civil.

Noms sorgits dels congressos comarcals

ERC celebrà aquest matí el seu consell nacional. De moment els republicans han celebrat congressos comarcals a la demarcació per confeccionar la candidatura. Al Baix Empordà s’ha escollit Sergi Sabrià com a cap de llista d’ERC. L’acompanyen Olga Palahí i Sílvia Romero. Sabrià ha estat diputat per Junts pel Sí i és portaveu nacional d’ERC. Va ser alcalde de Palafrugell (2009-2011). La rosinca Agnès Fàbregas ha estat escollida pel de l’Alt Empordà i Carme Freixa, pel del Ripollès. El congrés del Gironès ha confirmat Roger Torrent juntament amb Anna Caula i Àlex Barceló.

Maria Àngels Olmedo, cap de llista del PP

Montse Surroca, exdirigent d’Unió, s’incorpora al PSC com a número 2

G.B

L’exdirigent d’Unió Montse Surroca (Caldes de Malavella, 1974) s’incorpora com a número 2 a la llista del PSC a Girona D’aquesta manera se segella l’aliança electoral entre els socialistes i Units per Avançar –partit hereu de l’extingida Unió Democràtica–. En el seu perfil de Twitter , Montserrat Surroca compartia ahir l’acord i el definia com una “aliança de dues forces catalanistes que davant el moment excepcional que vivim fan una passa endavant per l’entesa, el diàleg i el pacte”. En aquest sentit, contestava a les veus crítiques que la interpel·laven a les xarxes socials pel fet que comparteixi candidatura amb qui és còmplice de l’aplicació de l’article 155 amb la resposta següent: “Anirem amb qui creiem que pot contribuir decisivament a través del diàleg i pacte a sortir del desastre on està instal·lat el país.”

El PSC cedeix dos llocs de sortida a Units per Avançar a les llistes del 21-D: a la de Barcelona, encapçalada pel líder del PSC, Miquel Iceta, el número 3 serà per a Ramon Espadaler. I a la de Girona, se cedeix a Montserrat Surroca. L’acord també inclou que el número 3 de Lleida i Tarragona siguin per a Units per Avançar. Amb el títol Aliança pel seny i el catalanisme, preveu que es faci campanya conjunta.

Surroca és una dirigent històrica d’Unió a les comarques gironines. Llicenciada en dret per la Universitat de Barcelona, treballa com a mediadora familiar; és especialista en jurisdicció de menors i violència domèstica. Militant d’Unió, fou escollida diputada per CiU per la demarcació de Girona en les eleccions espanyoles del 2008 i el 2011.

ERC ho decidirà avui

És la portaveu del partit a l’Ajuntament de Figueres

Maria Àngels Olmedo (Figueres, 1958) serà la cap de llista del PP per la demarcació de Girona. Des del 2011, Olmedo és la portaveu del grup municipal popular a l’Ajuntament de Figueres. Casada i amb cinc fills, també és secretària d’àrea de política social i família del PP de Girona des del 2012.El número 2 és Josep Maria Angelats Fàbregas (Girona, 1963). Casat i amb dos fills, té estudis de dret i és funcionari de l’administració de justícia des del 1982. És el president de la junta local del PP de Salt des del 2013 i és vicesecretari de política municipal del PP de Girona des del 2013. En les eleccions del 2015, Enric Millo va liderar la llista a Girona, però va deixar el Parlament quan va ser nomenat delegat del govern espanyol. El va substituir Sergio Santamaría com a diputat gironí del PP. La portaveu del PP a l’Ajuntament de Girona, Concepció Veray, anirà com a número 9 a la llista de Barcelona, que encapçala Xavier García Albiol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia