Política

Eleccions 21-D

Sànchez s’afegeix a l’aposta per l’agrupació d’electors

Puigdemont insisteix en una llista unitària com a “deure moral” i l’ANC consulta les bases per pronunciar-se sobre una candidatura única

El president es reuneix amb Gabriel, Salellas i Asens

Carles Puigdemont intenta arrossegar el PDeCAT a la llista unitària i Jordi Sànchez s’afegia formalment ahir a la iniciativa en un context de pressió interna també a l’ANC. El secretariat nacional de l’entitat només preveu avalar la constitució d’una única llista sobiranista, i avisa que no donarà suport a l’anomenada llista unitària si esdevé una quarta candidatura que s’enfronti a les urnes amb ERC-CatSí, el PDeCAT-Pacte i la CUP. Fins aquest migdia, les bases de l’Assemblea podran pronunciar-se a favor d’una candidatura única en una consulta telemàtica.

Contra rellotge, el president de la Generalitat no afluixa la pressió al mateix PDeCAT , ERC i la CUP perquè avalin una candidatura unitària formada a partir d’una agrupació d’electors que deixi enrere les sigles i perseveri en el procés. Puigdemont insistia des de Brussel·les en la necessitat d’aglutinar els presos polítics i els membres del govern que són a la capital europea, i reiterava la seva disposició a encapçalar-la com a “deure moral”. Els promotors de la iniciativa, les plataformes Llistaunitaria.cat i Respublica.cat, ja fusionades, van assegurar ahir que el president de l’Assemblea els ha fet arribar una nota manuscrita de suport a la candidatura. Fonts de l’ANC, però, subratllaven que la posició de Sànchez, a la presó de Soto del Real des del 16 d’octubre, era a “tall personal”.

Els contactes a Brussel·les, però, s’intensificaven, tot i les dificultats objectives per vertebrar una unitat que ja es donava per impossible després del rebuig de les formacions a registrar dimarts una coalició conjunta. Puigdemont es va reunir ahir a Brussel·les amb els exdiputats de la CUP Anna Gabriel i Benet Salellas, en un context de màxima pressió a ERC.

Segons els anticapitalistes, però, la trobada amb Puigdemont va servir per mostrar el suport de la CUP al “govern legítim i republicà de la Generalitat” i compartir la “preocupació” respecte als consellers empresonats. També es van veure amb els altres quatre membres de l’executiu que són a la capital comunitària.

Al vespre, el president del PDeCAT, Artur Mas, també agafava un avió cap a la capital belga per reunir-se amb Puigdemont. També ho va fer el tinent d’alcalde de Barcelona Jaume Asens, tot i que els comuns no entren en un eventual front unitari.

Entre avui i demà tres esdeveniments seran clau per al futur de la candidatura que defensa Puigdemont. El primer: ERC celebra aquest matí el consell nacional per tancar la candidatura amb Avancem, MES, independents i la incorporació de Demòcrates de Catalunya. Un 93% dels voluntaris van avalar aquesta opció en la consulta interna, en cas que no hi hagi una llista unitària. El segon: l’assemblea nacional de la CUP decidirà demà si concorre a les eleccions del 21-D i, en cas afirmatiu, si aposta per fer-ho sola, amb un front d’esquerres o una candidatura cívica. Aquesta darrera opció, segons algunes fonts, podria ser compatible amb l’agrupació d’electors. No falten veus dins de l’esquerra independentista, però, que la qüestionen. Per exemple, Eulàlia Reguant, que n’exposava les raons en un article a aquest diari . Tercer: la consulta de l’ANC. El secretariat nacional de l’Assemblea va acordar dijous al vespre consultar les bases sobre si l’entitat ha de promoure “una única candidatura del bloc sobiranista oberta a líders polítics i de la societat civil empresonats i perseguits judicialment”. A les tres, dues hores abans de la manifestació per la llibertat dels presos polítics, es tancarà la votació.

Precisament els promotors de la llista unitària, que l’han batejat com a “1 d’Octubre” preveuen aprofitar la protesta per recollir amb més facilitat les 55.000 signatures que han d’entregar divendres vinent, quan s’exhaureix el termini. L’intent d’agrupar tot el sobiranisme aspiraria a incloure membres crítics de Podem amb l’aliança amb els comuns, com ara l’exsecretari general Albano Dante Fachin. Segons fonts coneixedores de les negociacions, dirigents de tots els partits del bloc sobiranista han pres part en les converses. En la presentació d’ahir de l’agrupació d’electors, tanmateix, es van deixar veure militants del PDeCAT de sectors que no amaguen el seu malestar amb la direcció del partit i el delegat destituït del govern a Madrid, Ferran Mascarell.

Els promotors volen cedir els llocs als partits

Els promotors de l’agrupació d’electors no pretenen figurar a les llistes sinó cedir els llocs als partits. En una roda de premsa a l’Ateneu Barcelonès, una de les impulsores de la candidatura, la historiadora Aurora Madaula, va resumir els punts programàtics que defensen que s’hi haurien d’incorporar: la sobirania (el rebuig al 155, la marxa de les forces policials espanyoles), la llibertat (l’excarceració dels presos polítics i els “exiliats”, el tancament de les causes judicials obertes a càrrecs electes i ciutadans) i l’inici del procés constituent, amb la convocatòria d’unes eleccions constituents “en el termini més breu possible”.

La plataforma Llistaunitaria.cat va recollir gairebé mig milió de signatures a través d’internet, però ara necessiten formalitzar-ne un mínim de 55.000, dividides per circumscripció, per formalitzar l’agrupació d’electors. “Triar entre el president i el vicepresident ens semblaria absurd i un punt contradictori”, va assenyalar Francesc de Dalmases, exmembre de l’executiva del Pacte Nacional pel Referèndum.

Un altre dels promotors, Toni Morral, va assenyalar que la llista unitària assegura el caràcter plebiscitari “real” dels comicis, mentre que Pere Pugès va minimitzar la pèrdua de les prerrogatives legals que implica la renúncia a les sigles amb representació parlamentària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona