Política

Neus Lloveras

Alcaldessa de Vilanova i número 20 per Barcelona de JuntsxCat

“El 21-D tornarem a demostrar que el procés no és cosa de quatre”

Alcaldessa de Vilanova i la Geltrú (PDeCAT) des del 2011, Neus Lloveras (1963) és una de les cares més visibles del procés des que va rellevar Puigdemont al capdavant de l’AMI

Quin escenari veu possible després del 21-D?
Jo parteixo del fet que aquestes no són unes eleccions normals. I crec que la majoria de ciutadans també ho entenen així. Per tant, tots votarem en clau diferent i els resultats poden ser una sorpresa. Crec que la llista del president tindrà uns molt bons resultats i tornarem a demostrar, un cop més, que tot això que passa a Catalunya no és cosa de quatre.
Ahir el jutge del Suprem va decidir mantenir a la presó el vicepresident Junqueras, el conseller Forn i els Jordis. Què li sembla?
Estic molt decebuda. Una vegada més. Tinc 54 anys i em costa d’entendre i sobretot d’acceptar que vivim en un estat que no respecta el dret bàsic de la llibertat de les persones. No puc entendre que un jutge mantingui a la presó dos activistes pacifistes com són els Jordis, o un vicepresident i un conseller. Vivim en un estat antidemocràtic on no es respecta la divisió de poders. No tinc res contra els jutges i la seva feina provisional, però mantenir a la presó algú acusat d’un delicte inversemblant és senzillament incompatible. Només s’explica si respon a motivacions polítiques.
L’enquesta del CIS d’ahir assenyala una crescuda de Ciutadans i una debilitació del bloc independentista. S’ho creu?
Estic convençuda que el dia 22 renovarem la majoria independentista. Jo ja fa temps que ni em guio en les enquestes ni me’n refio. Els ciutadans de Catalunya ens hem mobilitzat desenes de vegades per defensar els nostres drets i no crec que el dia 21 això hagi de canviar.
Però tem que el bloc unionista es pugui imposar?
Crec en la democràcia i la democràcia no em fa por. Si guanya el bloc unionista respectarem el resultat, com no podia ser d’altra manera. Però el que realment em preocupa és com reaccionarà l’Estat si guanya un cop més el bloc independentista.
Millo i Albiol ja fa dies que avisen que si guanya l’independentisme, més 155.
Això és el que em preocupa, que no s’accepti el resultat democràtic d’unes eleccions que han convocat ells.
I, aleshores, com superarem aquesta situació?
Amb convicció democràtica, paciència i civisme. Els catalans del bloc independentista hem demostrat que som pacífics i ara ens tocarà ser pacients.
Entenc que vostè avala un canvi en el full de ruta que implica la renúncia a la DUI d’entrada?
No ho sé. És evident que ens caldrà aplicar canvis al full de ruta perquè les coses han canviat. La gent que estàvem a primera línia del procés no ens podíem mai imaginar la reacció de violència física i institucional de l’Estat. Ens pensàvem que vivíem en un estat de dret i hem descobert que no. I això ens fa alterar el full de ruta sense que hàgim de renunciar a res essencial. És evident que ens vam equivocar pensant-nos que, malgrat tot, teníem un estat democràtic davant nostre i això ha caigut pel seu propi pes.
I el silenci d’Europa, se l’esperava?
Tampoc. Per això dic que haurem d’assumir canvis en l’estratègia.
ERC i la CUP creu que s’hi avindran?
N’estic segura. Ens haurem d’asseure i parlar i segur que trobarem un acord perquè tots compartim uns mateixos objectius.
Li ha sabut greu que ERC no s’hagi volgut sumar a una llista única amb el president Puigdemont?
Jo era i soc una de les principals defensores d’una llista única, perquè crec que la situació és excepcional i mereix mesures excepcionals. Però un cop dit això, no podem mirar al passat. Hem de mirar cap al futur i trobar els punts d’acord per tornar a sumar. El país necessita que ens posem d’acord perquè si no fos així no hauríem arribat tan lluny.
Des de lA’juntament ja han començat a notar els efectes del 155?
I tant. Les primeres setmanes no semblava que hagués canviat res, però ara i tant que es nota! Tenim molts projectes paralitzats per una firma i això genera uns greus perjudicis a la ciutadania. Amb l’aplicació del 155, l’Estat està paralitzant l’administració a Catalunya i de tot això ens haurem de refer després de les eleccions del 21-D.
Si el bloc del 155 els ho permet, no?
És el que li deia abans. No puc entendre ni acceptar que no es respectin els resultats d’unes eleccions. En quin país vivim? Això és el que em preocupa, que guanyem i no ens deixin aplicar la voluntat de la majoria del poble de Catalunya.
Quin és el principal valor de Junts per Catalunya?
El president Puigdemont i la voluntat clara de restaurar el nostre govern legítim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona