Política

judicialització del procés

L’advocat de Puigdemont diu que seria arrestat si prengués possessió de l’acta de diputat

Jaume Alonso-Cuevillas admet que Bèlgica el podria extradir per menys delictes que els presoners empresonats pel Suprem i que això seria “injust”

L’advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha assegurat aquest dimarts al matí que si el president de la Generalitat destituït vol prendre possessió del càrrec de diputat o assistir al ple d’investidura immediatament serà arrestat per les autoritats espanyoles per la vigència de l’ordre de recerca i captura internacional. Segons Cuevillas, aleshores el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena tindria 72 hores per decidir si el fa ingressar a presó preventiva o no, però tot apuntaria que sí, tenint en compte el precedent d’aquest dilluns amb el vicepresident destituït Oriol Junqueras i el conseller d’Interior també destituït Joaquim Forn.

En una entrevista a TV3, el lletrat ha explicat que l’estat espanyol, sobre el paper, té unes lleis processals molt garantistes, probablement més que les belgues, però aquestes lleis també permeten que a la pràctica les garanties no es compleixin. Per exemplificar-ho s’ha basat en el cas del dia 1 de novembre: “Ens van citar un dia festiu per anar a declarar l’endemà a les 9 del matí amb una querella que no havíem tingut ni temps de llegir”.

No obstant, ha explicat que si el jutge decideix extradir Puigdemont i els altres quatre consellers destituïts que són a Bèlgica només podran ser jutjats pels delictes que estimi el jutge belga, cosa que ha admès que podria suposar una situació “injusta” per a la resta de consellers.

Sobre la vista que Puigdemont i els consellers van tenir amb el jutge belga aquest dilluns, on es va acordar que el dia 14 es coneixerà la decisió del jutge sobre l’extradició, l’advocat ha assegurat que va sortir-ne “moderadament optimista”. La justificació és que, per norma general, les ordres d’extradició es concedeixen fàcilment perquè parteixen del principi de confiança mútua entre els estats membre de la Unió Europea.

En la mateixa línia, Cuevillas ha titllat de “molt greu” la valoració del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena perquè atribueix als processats una estratègia de manipulació social: “Dos milions de catalans abduïts per unes persones que diuen que són les que decideixen el que han de pensar”.

El jutge belga anunciarà el 14 de desembre si extradeix el president Carles Puigdemont i els quatre consellers cessats que són amb ell a Brussel·les. La fiscalia ha demanat l’execució de l’ordre d’extradició, mentre que la defensa ha basat els seus arguments en dos punts principals: que els fets que s’imputen a Puigdemont, Lluís Puig, Clara Ponsatí, Toni Comín i Meritxell Serret “no serien delictius conforme l’ordenament jurídic belga” i que en cas d’extradició “hi ha molts elements per considerar que no tindrien un judici amb totes les garanties que exigeixen els tractats internacionals”. En tot cas, aquesta decisió es podrà apel·lar fins a dues vegades, tant des de la fiscalia com des de la defensa.

Segons la defensa, hi ha “nombrosos elements” que apunten que en cas d’extradició a Espanya, Puigdemont i els quatre consellers cessats no tindrien un “judici just” com el que requereixen “el dret internacional i les normes europees”. “El tribunal ha tingut en compte tots aquests arguments, conjuntament amb les copioses al·legacions presentades per escrit i la nombrosa documentació aportada”, va dir Cuevillas als periodistes.

La fiscalia ha demanat l’execució de l’ordre de d’extradició que demana Espanya, tot i que ha descartat el delicte de corrupció, que la faria automàtica. La fiscalia proposa equiparar els delictes que s’imputen a Puigdemont i els consellers a Espanya amb els de ’coalició de funcionaris’ i malversació del codi penal belga, que no arriben, en el seu conjunt, als 10 anys de presó. En canvi, la pena a què fan front a l’estat espanyol s’eleva als 30 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia