Política

Èrica Bel

Número 3 de la CUP per Tarragona

“La transició cap a la República només és possible amb desobediència”

Èrica Bel és filla d’Alcanar, té 39 anys i aquesta darrera legislatura ha treballat com a assessora per al grup parlamentari de la CUP. És tècnica experta en afers laborals.

Quin escenari preveu per aquest 21-D?
A la CUP no acostumem a fer apostes ni travesses. Espero i desitjo que torni a sortir una majoria independentista que es posi a treballar per a la implantació de la República.
Creu que es donaran les condicions per continuar apostant per la via unilateral?
L’1 d’octubre es va celebrar un referèndum que nosaltres considerem legal i vinculant i on la majoria del poble va votar perquè Catalunya esdevingui una nova República. Després van venir dies de dubtes, però finalment el dia 27 d’octubre el Parlament va declarar-la amb els vots de Junts pel Sí i la CUP. I ara caldrà treballar per fer efectiva aquesta República. No hi veig altra sortida.
Però com ho fem si l’Estat espanyol ens continua ofegant amb el 155 i tot l’aparell policial i judicial en contra?
Desobeint. No hi ha cap més camí. Nosaltres creiem que la República només es podrà defensar i tirar endavant amb la desobediència. I això vol dir desobeir el 155.
Com?
Doncs implementant les 46 lleis catalanes que el Tribunal Constitucional té suspeses i que a la pràctica ens permetran desplegar la República. Hem de ser capaços, des del nou govern i des del nou Parlament, de defensar les nostres lleis i aplicar-les desafiant la censura de l’Estat espanyol i el seu aparell judicial.
Però n’hi haurà prou amb la desobediència del govern o una hipotètica majoria parlamentària o caldrà una desobediència ciutadana?
Des de la CUP, mai no hem cregut en aquella estratègia que defensaven alguns que marcava la transició de la llei a la llei. La transició cap a la República només és possible amb desobediència. Els catalans i les catalanes ja van demostrar l’1-O que estan disposades a defensar les seves institucions. La sobirania popular és al carrer i des del carrer s’ha de continuar liderant el procés per fer efectiva la independència de Catalunya.
Però per això cal ampliar la base social favorable a la independència?
El dia 21-D hem de guanyar en vots i en escons. Necessitem revalidar una majoria parlamentària per fer efectiva la República i confiar que la majoria del poble ens farà costat.
Posem que guanya el bloc independentista i que ERC i JxCat els proposen entrar en un hipotètic govern de transició. Arribats el cas, la CUP hi estaria disposada?
Això és fer futurologia i a nosaltres no ens agrada ni crec que sigui bo. Nosaltres tots els acords els fem sobre el programa polític. El que ha de quedar clar a tothom és que l’etapa autonomista està tancada i que des de la CUP defensarem l’endemà del 21-D el desplegament de la República sense concessions. Ni millora del finançament ni pacte fiscal ni res de tot això.
I si Europa continua mirant cap a un altre costat?
Sincerament, no tinc cap esperança en Europa. La seva posició ja va quedar clara amb el seu silenci còmplice davant les càrregues policials de l’1-O, els empresonaments dels consellers i els Jordis i l’exili de la meitat del govern. En aquesta UE dels estats i les retallades Catalunya no hi té lloc.
Per tant, vostè defensa que Catalunya surti de la UE?
La nostra aposta és la de l’Europa dels pobles i no l’actual model d’una Europa on manen els estats i s’imposen les retallades socials. No podem estar supeditats a aquesta situació, no.
Aleshores, creu que si Catalunya acaba fent efectiva la seva independència caldrà preguntar als ciutadans si volen continuar estant a la UE?
Doncs suposo que sí. És que en aquesta Europa actual nosaltres no hi tenim cap esperança ni una.
Com l’afecta personalment l’aplicació del 155?
És com un batibull d’emocions. Tenim presos polítics, membres del govern i el president a l’exili... Tot és tan injust! I una justícia que és el braç executor del govern espanyol. Com s’explica que un govern que presumeix de democràtic i una justícia que presumeix d’independent tolerin una concentració feixista davant la seu nacional de la CUP i, en canvi, prohibeixin els llaços grocs? És el món al revés...
Arribats el cas, vostès arribarien a investir de nou Puigdemont president?
Nosaltres defugim dels noms perquè en aquestes eleccions no és Puigdemont sí, Puigdemont no. Parlem d’implantar la República, d’activar un pla de xoc per donar resposta a les necessitats socials i exigir la llibertat dels presos polítics. Aquest és el nostre programa i d’aquí no ens mourem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona