Política

Hamas crida a la tercera intifada

El grup islamista clama per un nou aixecament contra Israel

Greus xocs entre palestins i l’exèrcit israelià, que envia reforços a Cisjordània

Netanyahu assegura que diversos països seguiran l’exemple dels EUA

La decisió del president dels Estats Units, Donald Trump, de reconèixer Jerusalem com a capital d’Israel ha desfermat la ira al Pròxim Orient. En un nou moviment, que havia promès en campanya electoral al poderós lobby jueu nord-americà, el mandatari demostra que actua en solitari i amb poca preocupació per les conseqüències en una zona del planeta especialment sensible. Ahir, els palestins, en còlera per aquesta decisió, sortien al carrer i s’enfrontaven amb soldats israelians. Alguns van cremar fotografies de Trump per protestar contra aquest canvi unilateral i potencialment explosiu del president nord-americà de reconèixer Jerusalem com la capital d’Israel. A causa dels enfrontaments, una trentena de palestins van resultar ferits per bales de goma i foc real en els enfrontaments a Cisjordània i Gaza.

Els incidents més greus van tenir lloc a les ciutats de Ramal·là, Hebron i Betlem. L’exèrcit israelià, davant dels enfrontaments registrats ahir, ha enviat reforços a la zona de Cisjordània. A Jerusalem Est, la part palestina de la ciutat, els establiments van restar tancats per la vaga que es va convocar. Mentrestant, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, assegurava que el pas fet pels Estats Units seria seguit per altres països. “No tinc cap dubte que en el moment en què l’ambaixada nord-americana sigui traslladada a Jerusalem, i fins i tot abans d’això, hi haurà un moviment de diverses ambaixades. El moment ha arribat”, assenyalava Netanyahu. El canvi esgrimit dimecres per l’administració nord-americana ha enfurismat el grup islamista palestí, Hamas. El cap polític del moviment, Ismail Haniye, reclamava ahir l’inici d’una tercera intifada. “Demà, divendres, 8 de desembre [avui per al lector], serà una jornada de la ira, anomenada L’alliberament de Jerusalem”, va assegurar en una roda de premsa des de Gaza, on també va demanar que se suspengués la coordinació de seguretat i la cooperació “amb l’ocupació israeliana”.

Per Haniyeh, “la decisió de Trump marca el final d’una fase política” i significa “un punt d’inflexió històric per a la causa palestina”. “Afirmem que Jerusalem està unit, no és oriental ni occidental, i seguirà sent la capital de Palestina, de tot Palestina”, va declarar el líder de Hamas. “Trump es penedirà de la seva decisió”, hi va afegir. Segons el líder islamista, l’Autoritat Nacional Palestina (ANP) –l’altra facció palestina, liderada pel veterà dirigent Mahmud Abbas– davant la declaració de Trump “ha de sortir del túnel d’Oslo (en referència als acords de 1993), que proporcionava a l’ocupació la legitimitat d’existir”.

Haniyeh va fer una crida a la celebració d’una reunió entre totes les parts palestines per discutir sobre la situació actual. “Hem de prendre decisions, formular polítiques i desenvolupar una estratègia per oposar-nos al nou complot contra Jerusalem i Palestina”, va declarar.

Per la seva banda, el primer ministre palestí, Rami Hamdala, va declarar: “Jerusalem és la capital de Palestina i tornarà a les fronteres de 1967 amb Jerusalem com a capital”, hi va afegir. El reconeixement de la capitalitat de Jerusalem porta implícit el trasllat de l’ambaixada.

Reivindicació

Els països de l’entorn també han mostrat el seu descontentament per la decisió presa per Trump. El rei Abdul·là II de Jordània, tradicional aliat dels Estats Units a la regió, es reunia ahir amb el president de l’ANP, Mahmud Abbas, i donava suport al poble palestí prometent-li que es preservarà l’estatus legal i històric de Jerusalem. “Aquest pas de Trump és una violació de la llei internacional i de les resolucions internacionals”, va assegurar el monarca. “El problema de Jerusalem s’hauria de resoldre dins d’una solució integral que condueixi a l’establiment d’un estat palestí independent amb Jerusalem Est com la seva capital amb pau i seguretat al costat d’Israel”, va concloure Abdul·là.

En diferents països àrabs, com ara Egipte, Jordània, el Líban i Tunísia es van realitzar protestes en contra de la decisió de Trump. Abbas va agrair els esforços de Jordània, país que manté el paper de custodiar els sants llocs musulmans a Jerusalem. Els dirigents palestins reivindiquen Jerusalem Est, ocupat i després annexat per Israel el 1967, com la capital de l’estat a què aspiren. Per la seva banda, Israel considera que tot Jerusalem, tant a l’est com a l’oest, és la seva capital “eterna i indivisible”.

Fins ara la comunitat internacional no ha volgut reconèixer Jerusalem com a capital, una qüestió molt delicada i clau en el procés de pau entre israelians i palestins, que des de fa temps en manté en un punt mort.

Analistes i observadors temen que la decisió de Trump obri un nou conflicte per l’estatus de Jerusalem, on hi ha llocs sants jueus, cristians i musulmans.

LES FRASES

Jerusalem està unida, no és oriental ni occidental, i seguirà sent la capital de Palestina
Ismail Haniye
Aquest pas de Trump és una violació de la llei internacional
Abdul·là II
rei de jordània

Preocupació entre els sirians

El parlament sirià va considerar ahir que la decisió del president dels EUA, Donald Trump, servirà de cobertura a Israel per “seguir cometent abusos contra els palestins”. En un comunicat, l’Assemblea del Poble (parlament sirià) va assenyalar que aquesta mesura constitueix “una nova cobertura de l’administració dels EUA a l’entitat israeliana per continuar violant els drets legítims dels palestins, seguir desplaçant-los i privar-los del dret d’establir un estat independent amb Jerusalem com a capital”. D’altra banda, la Coalició Nacional Siriana (CNFROS), la principal aliança política opositora, va alertar que el moviment dels EUA pot desestabilitzar el Pròxim Orient i enfonsar la regió “en el caos i la violència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona