Política

JORGE SOLER

METGE I DIPUTAT ELECTE DE CIUTADANS PER LLEIDA

“La Generalitat no es pot governar a distància des de Brussel·les”

El cap de llista de Cs a Lleida repeteix com a diputat, millorant els resultats del 2015. Confia que es pugui formar govern, però rebutja que els seus dirigents siguin fora de Catalunya

Com valora els resultats de Cs en aquestes eleccions?
N’estic molt orgullós, content i satisfet. Hem guanyat les eleccions a Catalunya, fruit de la bona feina de tots els companys, tant durant la legislatura com durant la campanya electoral.
Cs ha estat la llista més votada a la ciutat de Lleida. Pensen ja en l’alcaldia?
En falta molt, per a les eleccions municipals. A poc a poquet, i anem per feina. És molt aviat per saber com estarem l’any vinent. Jo crec que de moment podem dir que tenim molt de suport ciutadà. Sense negar la gran quantitat de vots que ha obtingut l’independentisme, i amb tot el respecte pels seus resultats, perquè crec que és important tenir-lo, sempre, però també cal reconèixer que hi ha molta gent que ens ha votat. A la ciutat de Lleida especialment, però no només allà. També hem fet molt bons resultats en ciutats com Mollerussa, Tàrrega, i en general hem fet uns bons percentatges a tots els pobles. Per no dir a la Val d’Aran, on hem tornat a guanyar clarament com a primera força.
Com veu la possible investidura de Carles Puigdemont?
Com vaig dir a la campanya, no acabo d’entendre la falta de respecte cap al Parlament que seria escollir un president que és a Brussel·les, i no a Catalunya. No té cap sentit. Un president de la Generalitat ha d’estar aquí cada dia. Aquests partits tenen majoria suficient per escollir un president. Però les eleccions han estat per escollir un president de la Generalitat que treballi cada dia pel benestar dels ciutadans, i això només es pot fer des d’aquí.
Podria haver-hi una resolució judicial que facilités el retorn i la llibertat de moviments dels candidats electes com Puigdemont o Junqueras.
En això no hi podem entrar. Una cosa és la feina dels jutjats i una altra la de la política. Han de ser vies independents, per fer efectiva la separació de poders. Si hi ha una decisió judicial, s’ha de respectar i la política no pot canviar-les.
Amb quines prioritats i propostes de llei torna vostè al Parlament?
De moment hem d’esperar a veure què passa. Ja veurem si es pot formar govern, i amb quin programa. El partit de Puigdemont s’ha presentat pràcticament sense programa, ja veurem quin programa i quina acció de govern pot sortir d’aquí. Per part nostra, ens hem posat a treballar des de l’endemà mateix de les eleccions. Precisament avui [ahir per al lector] acabo d’enllestir la redacció d’una proposta per intentar resoldre els problemes que ens trobem a la sanitat lleidatana i en general arreu, en els moments de màxima afluència d’usuaris, com està passant aquests dies amb el virus de la grip. La portarem de seguida que es pugui al Parlament, quan comenci el període de sessions i es puguin presentar lleis. Però també la traslladarem a d’altres comunitats autònomes, perquè creiem que és una bona solució per a tothom.
En què consisteix?
En el fet que la sanitat prevegi els períodes virals que es produeixen cada any, aproximadament per les mateixes èpoques, de manera que es pugui activar de manera automàtica un sistema per atendre-ho sense els problemes de col·lapse que tenim ara. Caldria muntar un dispositiu de serveis ambulatoris d’atenció de 24 hores durant aquests períodes. No pot ser que, en aquesta època, a les 8 del vespre la majoria de centres assistencials ja no puguin assistir la població. Això col·lapsa els serveis d’emergències centralitzats. Hem de poder activar serveis de guàrdia de 24 hores als ambulatoris cada cop que es doni una situació com la que estem vivint aquests dies. Es poden fer torns de 24 hores en pics estacionals, perquè tothom que tingui problemes en aquests períodes tingui un servei de salut més o menys a prop sense haver d’esperar l’endemà o haver de desplaçar-se a les urgències hospitalàries que ja estan col·lapsades. Fa poc hem pogut llegir a la premsa local que a Lleida hi ha més de vint dies d’espera per donar hora als serveis ambulatoris. Això no pot ser. Es podrien muntar aquests serveis amb dues vies: amb substituts i, per tant, revertint les retallades que es van fer en aquest àmbit, i també amb professionals que, voluntàriament i a canvi de compensació salarial, vulguin treballar en aquestes guàrdies durant els pics estacionals. La idea és que aquest sistema estigui preparat i es pugui activar de manera automàtica quan es detecti un pic estacional com ara amb la grip.
Si no es pot fer investidura, Cs està preparat per anar a eleccions?
Ja veurem. Jo crec que aquest no és l’escenari. Ara el que toca és interpretar correctament els resultats, seure, parlar, i arribar a grans consensos. Repetir eleccions seria un error econòmic, social i polític.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona