Política

Setge al procés sobiranista

El jutge Pablo Llarena posa el punt de mira en els CDR

El magistrat del Suprem comença a donar forma de causa general a la investigació als impulsors del procés

El jutge cita a declarar com a testimonis els exconsellers Munté, Jané, Ruiz i Baiget

La causa judicial que instrueix al Tribunal Suprem el magistrat Pablo Llarena i que manté a la presó els consellers Oriol Junqueras, Joquim Forn i els líders d’Òminum i l’ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, comença a agafar forma de causa general contra l’independentisme. L’última providència dictada per l’instructor amplia les investigacions als comitès de defensa de la República, organitzacions ciutadanes de caire popular que es van gestar a l’escalf de l’organització del referèndum de l’1 d’octubre i que s’han mantingut actives participant, per exemple, en mobilitzacions com ara les vagues generals del 3 d’octubre i el 8 de novembre.

En concret, el magistrat vol que la policia judicial l’informi de la convocatòria, les sol·licituds i les autoritzacions administratives que van fer possible les reunions dels CDR de Sabadell, el 14 d’octubre; Igualda, el 21 d’octubre, i Manlleu, el 4 de novembre. Vol saber les conclusions i els acords als quals es va arribar en aquestes trobades i no detalla per què vol informació d’aquests CDR i no d’altres que també actuen al país.

Aquest no és l’únic objectiu d’investigació que s’ha marcat Llarena, que té el propòsit d’investigar una informació extreta del web de l’Associació de Municipis per la Independència, AMI, en relació amb el “full de ruta unitari”. També reclama informació relativa a l’AMI com ara els estatuts i informes.

Una de les noves línies d’investigació que vol impulsar Llarena té a veure amb unes transferències bancàries d’uns comptes corrents de la Delegació de Catalunya davant la Unió Europea, amb seu a Brussel·les. Es tracta de dues transferències realitzades entre els dies 21 de setembre i 10 d’octubre a un centre internacional amb seu a Holanda que va enviar observadors a la cita de l’1 d’octubre i una tercera amb destinació a la Delegació del govern a Croàcia. El jutge vol saber si aquests traspassos de diners es van fer al marge del bloqueig econòmic de les finances de la Generalitat decretat pel govern de l’Estat i que monitoritza tots els moviments.

El nou impuls de la investigació decidit pel jutge suposarà també la declaració en qualitat de testimonis dels exconsellers Neus Munté, Meritxell Ruiz, Jordi Jané i Jordi Baiget i de l’exdirector de la policia, Albert Batlle.

També compareixerà com a testimoni el general de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos, que va ser el responsable de dirigir el dispositiu policial el dia del referèndum de l’1 d’octubre.

LA XIFRA

120.000
euros
és la xifra de transferències bancàries fetes per la Generalitat des de Brussel·les que vol investigar el jutge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia