Política

ERC consulta als lletrats si Junqueras pot delegar el vot

L’ordre del jutge Llarena afegeix complexitat a la constitució del Parlament

Juristes i partits s’hi oposen perquè vulnera el reglament de la cambra

Forcadell només autoritza aquesta consulta

Perplexitat i excepcionalitat. La decisió del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que el diputat electe Oriol Junqueras pugui delegar el vot ha obert una nova escletxa a l’hora d’interpretar el ja rebregat reglament del Parlament i afegeix més complexitat a la celebració el dia 17 del ple de constitució de la cambra i al començament de la nova legislatura.

Arran de la proposta de Llarena, ERC es va afegir ahir a la sol·licitud de C’s i el PSC i va demanar també a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que autoritzi un informe dels lletrats per avalar o no un mecanisme de votació que genera discrepàncies.

El tràmit ja està en dansa. Ara bé, el reglament de la cambra només recull aquest sistema en cas de baixa per maternitat, paternitat, hospitalització, malaltia greu i incapacitat perllongada. A aquests supòsits s’acullen Ciutadans i el PSC per pronunciar-se en contra de permetre la delegació de vot per als vuit diputats electes que estan en presó preventiva o a Brussel·les. Els lletrats del Parlament, en una primera valoració, també s’han mostrat contraris a fer cap altre variació i limiten el concepte d’incapacitat a un supòsit de malaltia greu. Fins i tot ERC també es referia al reglament per exigir la sortida de Junqueras de la presó sota la premissa que no podia delegar el vot.

No tan rígid és el grup de Junts per Catalunya, partidaris de fer una lectura flexible del reglament que permeti tant la delegació del vot com la videoconferència per investir el president de la Generalitat el dia 31. Sobre aquest darrer punt, Forcadell ha optat perquè sigui la pròxima mesa del Parlament que sorgeixi del ple del dia 17 de gener qui ho decideixi.

Enmig d’aquests posicionaments i amb l’espasa del TC vigilant qualsevol alteració del reglament o vulneració de la llei, ahir Llarena va sacsejar el posicionament de lletrats i partits polítics, perquè precisament el jutge s’agafa al concepte d’incapacitat, en aquest cas “legal”, afegeix ell mateix en la interlocutòria, per tal de denegar la llibertat a Junqueras per poder assistir al ple amb la justificació que el seu dret queda garantit amb la delegació del vot. La mateixa mesura aplica el jutge per als també diputats electes en presó preventiva, Jordi Sánchez i Joaquim Forn.

La mesa d’edat

Els serveis jurídics disposen fins al dia 17, data del ple de constitució, per avalar o no aquest sistema de votació, però l’informe no és vinculant. Precisament la situació és complexa pel que fa a l’òrgan que ha de decidir si s’accepta o no la delegació de vot, perquè fins a l’acabament del ple no estarà configurada la mesa del Parlament, l’òrgan amb plena potestat per actuar, i l’actual Diputació permanent no té competències més enllà de la gestió ordinària de la cambra en el període entre sessions. En aquest cas serà rellevant el paper de la mesa d’edat, formada pels diputats d’ERC, Ernest Maragall, Gerard Gómez del Morral i Rut Ribas, que podrien acabar decidint si accepten la delegació de vot en una votació que, a més a més, és nominal i es fa mitjançant paperetes que es dipositen a l’urna amb els noms dels candidats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia