Política

Ponsatí i Puig aposten per mantenir els seus drets com a diputats electes de JxCat

El futur grup parlamentari es reuneix per primera vegada a Brussel·les

La coordinadora de la campanya, Elsa Artadi, considera que seria una “aberració” que no es permetés exercir els seus drets polítics als cinc electes que són a l’exili o la presó

La consellera d’Ensenyament del govern de Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, i el titular de Cultura, Lluís Puig –dos dels cinc membres de l’executiu que són a Bèlgica–, aposten per mantenir els seus drets com a diputats electes de Junts per Catalunya (JxCat).

Així ho han explicat a l’ACN fonts de la formació que lidera Carles Puigdemont després de la primera reunió que el futur grup parlamentari ha celebrat aquest divendres a Brussel·les, i que es produeix enmig de les negociacions amb el PDeCAT, ERC i la CUP per configurar la Mesa del Parlament, la presidència de la cambra –-que ha de recaure en algun membre dels republicans– i assolir un acord per a la investidura.

Ponsatí i Puig són els dos únics electes de JxCat que encara no han presentat les seves credencials al Parlament, tràmit que sí que han fet tant Puigdemont, que ho va fer el 9 de gener, com Jordi Sànchez i Joaquim Forn, tots dos empresonats a Madrid, que ho van fer el dia 3.

En declaracions a la premsa després de la reunió, la coordinadora de la campanya, Elsa Artadi, ja ha expressat que la seva voluntat és que cap dels cinc diputats electes empresonats o a l’exili hagi de renunciar a l’escó. “El que és just és que ells puguin exercir els seus drets com a diputats de Parlament, poden ser-ho, no estan inhabilitats, seria una aberració que no se’ls pogués permetre exercir els seus drets polítics”, ha dit.

La majoria de diputats electes de JxCat han participat en la reunió del grup parlamentari a Brussel·les, tret dels consellers destituïts Jordi Turull i Josep Rull, que no poden sortir de l’Estat, Joaquim Forn i Jordi Sànchez, que es troben a la presó.

Aritmètica parlamentària

Quan falten cinc dies pel ple que ha de constituir el nou Parlament i la futura Mesa, l’aritmètica de la cambra fa que els vuit electes independentistes que hi ha entre Brussel·les (Ponsatí, Puig i Puigdemont per JxCat), i Meritxell Serret i Toni Comín per ERC) i la presó (Sànchez i Forn per JxCat i Oriol Junqueras per ERC) siguin decisius per configurar majories. I és que el bloc independentista format per JxCat (34 diputats), ERC (32) i la CUP (4) suma 70 escons. Al seu torn, els constitucionalistes integrats per Cs (36), PSC (17) i PPC (4) en tenen 57. I, finalment, Catalunya en Comú-Podem en té 8.

Si els 8 electes entre Bèlgica i la presó no renuncien a l’acta de diputat, el bloc independentista es quedaria amb 62 escons que, de totes maneres, és superior als 57 dels constitucionalistes.

Així, Cs necessitaria que almenys sis dels vuit diputats dels comuns votessin a favor de la seva candidata, Inés Arrimadas, per configurar una majoria alternativa. Però la formació de Xavier Domènech ja ha rebutjat per activa i passiva aquest suport a Cs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona