Política

Mas demana “unitat” amb JxCat en el seu adéu com a president del PDeCAT 

En el Consell Nacional del partit, ha reclamat “unitat” perquè PDeCAT i Junts per Catalunya es fusionin

L’expresident de la Generalitat Artur Mas ha reclamat “unitat” perquè PDeCAT i Junts per Catalunya (JxCat) es fusionin en un únic espai que perduri en el temps i ha cridat a aparcar “controvèrsies i dinàmiques internes” en el seu discurs de comiat com a president dels demòcrates. 

“Cal saber sumar això perquè si ho sabeu fer les municipals també les guanyarem i, més enllà de guanyar eleccions, farem el millor servei del país”, ha assegurat en la seva intervenció en el Consell Nacional de la formació, en la que seguirà com militant ras, que s’ha celebrat a l’Auditori AXA de Barcelona. 

Mas va anunciar que deixava la presidència del PDeCAT i la primera línia de la política el passat 9 de gener, coincidint amb el segon aniversari del “pas al costat” que va implicar la seva renúncia a encapçalar de nou la Generalitat el 2016 i que va deixar pas a Carles Puigdemont. 

L’expresident ha destacat que, precisament, un dels objectius de la seva renúncia és evitar ser un obstacle de cara a la fusió de PDeCAT i JxCAT: “En la mesura que jo pogués ser un tap, ja no hi estic”. 

En aquest sentit, ha demanat al PDeCAT “tota la generositat que calgui” per obrir el projecte d’aquesta formació a l’espai de JxCat, l’”esperit” del qual ha equiparat amb el de “la casa gran del catalanisme”, una expressió que va encunyar el propi Mas quan va prendre les regnes del partit en relleu de Jordi Pujol. 

L’expresident ha repassat les “llums i ombres” de la seva llarga trajectòria i ha sostingut que se’n va “content”, malgrat la complexitat del moment actual de la política catalana. 

“He donat molt, ho he donat tot, però he rebut molt i m’ho heu donat tot”, ha subratllat Mas, a qui els seus companys han aplaudit en peu durant diversos minuts. 

Ha estat després que a l’auditori es projectés un vídeo en el qual es veien moments clau dels seus més de 20 anys en la primera línia d’acció: des de la presa de possessió com a president fins a la firma del decret de convocatòria de la consulta independentista del 9 de novembre, per la que l’han jutjat i van inhabilitar, a més d’embargar-lo. 

Mas ha assegurat que se sent “orgullós” d’haver complert sempre amb el principi de “primer el país, després el partit i al final la persona”, i ha esgrimit les seves victòries electorals, que no sempre el van portar a governar, com crèdit de l’èxit del seu projecte. 

En el capítol de l’autocrítica, l’expresident ha lamentat no haver sabut explicar als catalans que la política d’austeritat que van practicar després d’arribar a la Generalitat el 2010 era una imposició i no quelcom que els entusiasmés: “Si no ens vam saber explicar bé vaig ser jo el màxim responsable”. 

També ha assenyalat com errors no haver estat prou pendent del partit i haver pactat amb partits i governs nacionals esperant una contraprestació, el que ha atribuït a no haver entès “com treballa l’Estat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia