Política

Puigdemont insta a aturar un “frau democràtic de l’Estat”

Mas s’acomiada de la presidència del PDeCAT alertant del “risc d’acabar confonent la realitat amb la ideologia”

Els dos presidents coincideixen a potenciar la fórmula de Junts per Catalunya

Portar a la pràctica el mandat sorgit de les eleccions del 21 de desembre passat, que va revalidar la majoria independentista i va encomanar als partits sobiranistes restituir Carles Puigdemont al capdavant de la Generalitat. Aquest és el full de ruta que el mateix Puigdemont va defensar ahir davant dels membres del consell nacional del PDeCAT, en una intervenció des de Brussel·les en què va alertar de la possibilitat que l’“Estat cometi un frau democràtic” si s’oposa a la seva elecció des de la distància.

El discurs de Puigdemont va cloure ahir un esperat i emotiu consell nacional del PDeCAT que va servir per acomiadar Artur Mas, que dimarts anunciava la seva renúncia a la presidència, i per constatar que el futur de la formació que va succeir la desapareguda Convergència consisteix a aprofundir en la fórmula de pal de paller que tantes vegades ha proclamat aquest sector del nacionalisme i que aquesta vegada ha assajat amb èxit amb la candidatura transversal de Junts per Catalunya.

Precisament l’aposta per JxCat és un dels missatges que Artur Mas va voler deixar anar ahir en el seu discurs de comiat, en què, després de demanar unitat, va assenyalar que en un futur s’ha de “seguir pel camí marcat per Junts per Catalunya”. Reconeixia així la feina feta per Puigdemont per articular i bastir aquesta candidatura d’èxit. El ja expresident de la formació va advertir que “cal saber sumar com s’ha fet ara”.

Però no tot el discurs de Mas va ser una lloança al paper i a l’estratègia de Puigdemont. També va fer una referència poc entusiasta a l’estratègia que planteja el president a l’exili de buscar la investidura des de Brussel·les, fet que generarà un nou enfrontament, polític i judicial, amb les estructures de l’Estat. “Els polítics han de tenir ideologia”, va començar Mas, i va matisar després que “un excés d’ideologia no és bo”. El ja expresident va acabar la seva argumentació demanant tocar de peus a terra i advertint que no es pot caure en el “risc d’acabar confonent la realitat amb la ideologia”. Mas té clar que el sobiranisme necessita baixar de revolucions i uns plantejaments a llarg termini.

Des de Brussel·les, Carles Puigdemont no es va donar per al·ludit i va mantenir el discurs inflexible de voler buscar la investidura des de l’exili, al marge dels que ja adverteixen que el reglament del Parlament no permet investir un president que no sigui present en el debat.

Puigdemont va deixar clar que el que compta és el mandat sorgit de les urnes i que, “per sobre dels debats reglamentaris”, hi ha “l’encàrrec democràtic”. El seu propòsit de presentar-se com a candidat a la investidura el va tornar a manifestar proclamant que no abandonaran, “perquè és el que la gent ha votat”. I encara més: perquè el PP vol fer valdre el seu 4% dels vots per negar que es pugui formar part d’un govern des de la presó o l’exili, quan hi ha un 47% de votants que defensen el contrari.

El president de la Generalitat va parlar davant dels seus companys del consell nacional del PDeCAT conscient que els resultats electorals aconseguits per una candidatura bastida i dissenyada per ell mateix el reforcen davant del partit. Puigdemont va agrair la “generositat” del PDeCAT i va coincidir amb Mas que aquesta és una fórmula que cal continuar explorant de cara al futur. Segons Puigdemont, la fórmula de JxCat ha retornat el partit a l’essència que va portar a la fundació de CDC: “Hem convergit amb gent molt diversa i sota aquests valors hem d’anar molt lluny.”

LES FRASES

Quan hi ha excés d’ideologia, hi ha risc de confondre la realitat amb la ideologia
Artur Mas
expresident del pdecat
Aquest és el partit dels presidents Mas i Puigdemont
Neus Munté
presidenta del pdecat
Per sobre dels debats reglamentaris, hi ha l’encàrrec democràtic de les urnes
Carles Puigdemont
president de la generalitat

“Espero que ens puguem veure molt aviat”

Puigdemont està decidit a ser investit president i a exercir el càrrec. I, per la manera com va tancar el discurs, a fer-ho amb plena normalitat i també des de Catalunya, tot i que trepitjar territori estatal li pugui comportar la detenció immediata i l’empresonament. “Gràcies. Espero que ens puguem veure molt aviat”, va dir Puigdemont com a frase de comiat instants després de deixar clar que ni ell ni la gent de la seva candidatura no abandonen el propòsit de consumar la investidura.

Les paraules de Puigdemont van marcar l’objectiu d’assolir la presidència. Un cop més, però, no va concretar com es durà a la pràctica. Aquesta estratègia poc definida és la que ja van deixar entreveure divendres passat a Brussel·les els portaveus de la candidatura, Elsa Artadi i Eduard Pujol, quan van explicar a la premsa que no serà fins al mateix dia del ple d’investidura que decidiran com formalitzen la participació de Puigdemont en el debat.

El que sí que sembla cada vegada més clar és que es pot optar per una fórmula que deixi en mans del ple una interpretació del reglament que faciliti que Puigdemont participi en el debat sense ser present a la cambra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona